Тайните на хляба с квас: 100-годишни рецепти от 25-годишен пекар

„Обичам да работя с ръцете си. Хлябът ме намери“, споделя Георги

Станчо Станчев Станчо Станчев

Публикувано в  11:37 ч. 25.05.2025 г.

25-годишен пекар от Велико Търново наследява семейния занаят и рецепти на повече от век.

Георги Станчев е на 25-годишна възраст, но майстори хлябове по вековни рецепти.

Срещаме се в мелница край Велико Търново по обяд, когато замесва тестото за следващия ден.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„2017 година, след като се разделих с тогавашната ми училищна любов, реших да ида с майка ми на курс за месене на хляб. Съвсем случайно. И там ме харесаха“, разказва той.

Георги тръгва по пътя на хляба още като гимназист, но днес активно наследява семейния занаят от своите родители.

„Намерих един мир, който в работата с хора го няма. Хлябът както си го направиш, така излиза. Той слуша“, споделя още Георги.

„Квасът е много важен, освен заради активността си, и заради консистенцията си. Ако превтаса, хлябът става допълнително кисел. За да разберем дали квасът, който използваме, е добре – трябва да се вижда пухкавост, да плува във водата и задължително да не се къса“, разказа той.

След като подготви брашното правилно, то трябва да бъде замесено. Днес - за разлика от времената преди векове - тази дейност е по-лесна за хората.

„Буквално допреди 100 години, даже малко повече, хората са използвали квас. Защото тогава никой не е чувал за индустриална мая – особено по селата“, допълни младият пекар.

По думите му хлябът не е вредна храна, а в основата на вкусният хляб е брашното.

„Брашното е нещото, което дава вкусът на хляба. Важно е как е мелено, някои брашна се мелят на валци, вдигат много висока температура и им унищожава вкуса и мириса. Другото нещо е месенето – ако се меси прекалено дълго се получава една оксидация и пак се губи вкусът. И квасът е важен, но в основата е брашното“, обясни Георги.

Радой Ралин казва, че свободата е като хляба - всеки ден се замесва, изпича, изяжда, всеки ден трябва да бъде топла, сладка и достатъчна, за да я споделиш с други.

„Обичам да работя с ръцете си. Хлябът ме намери“, споделя той.

25-годишният Георги е от българите, които живеят сред аромата на своя свободен избор и го споделя с другите всяка сутрин, по тъмно, когато фурните са готови за още.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK

 

Най-четени
Най-нови