Хиляди смъртни случаи годишно са свързани с консумацията на ултрапреработени храни (УПХ).

Това показват резултатите от нова изследване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Експерти твърдят, че има връзка между хората, които консумират тези храни и повишения риск от ранна смърт.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Ултрапреработените храни включват сладолед, преработени меса, масово произвеждан хляб и газирани напитки.

Много проучвания до момента ги свързват с влошено здраве, включително с повишен риск от затлъстяване сърдечносъдови заболявания, рак и ранна смърт.

Тези видове храни често съдържат високи нива на наситени мазнини, сол, захар и добавки, което според експертите оставя по-малко място в храненето на хората за по-питателни продукти.

Освен това УПХ обикновено съдържат добавки и съставки, които не се използват, когато хората сами приготвят храната си, като консерванти, емулгатори и изкуствени оцветители и аромати.

Авторите на новото изследване отправят призив към правителствата да издадат препоръки за хранене, насочени към намаляване на консумацията на ултрапреработени храни.

Те са разгледали данни от осем страни по света и са установили, че УПХ достигат 53% от енергийния прием на хората във Великобритания. Това е вторият най-висок резултат в изследването след САЩ – 55%. 

Преждевременните смъртни случаи, дължащи се на консумация на ултрапреработени храни, варират от 4%, където консумацията им е по-ниска като Колумбия, до 14% – във Великобритания и САЩ. 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK