Гунар Гарфорс е норвежки пътешественик и е обиколил всички 198 страни на планетата. По професия е журналист. За невероятните си преживявания по света разказва в книги, статии и подкасти. Изкарва парите си и като мотивационен лектор.

Роден е в едно малко селце в Северна Норвегия, наречено Хамерфест. Майка му живее там с трима от братята и сестрите му, общо са 7 деца.

„Когато съм бил на около 3-4 г., баща ми е пътувал много като лекар на круиз в Тихия океан. Посещавал е Филипините, Китай, Япония, Аляска и Канада. Тогава все още не можех да чета, но си спомням, че той ми изпращаше записи на касети, в които разказваше невероятни истории. Още тогава казах на майка ми, че когато порасна голям, колкото баща ми - и аз ще обиколя света”, разказва Гунар.

Снимка: bTV

Щом навършва 18 г. осъществява първото си пътуване из Европа, обикаля с влак 30 различни страни. На 24 г. за първи път посещава Казахстан и Киргистан.

„Там получих много топло отношение, хората бяха много гостоприемни. Реших да посетя и други страни в района. Успях да приключа това през 2009 г., когато се предизвиках да обиколя и всички останали държави на Земята. За първи път изпълних целта си през 2013 г. Посетих всички от тях втори път до 2019 г.”, обяснява пътешественикът.

Така Гунар става единственият човек в света, който посещава всички държави и то не само по веднъж, а по два пъти.

Снимка: bTV„Направих проучване за книгата си за най-малко посещаваните страни. Най-малко посещавана е Йемен, естествено има си причини затова - заради войната, терора. Толкова тъжни истории можеш да откриеш там. Годишно има не повече от 60 посетители. Номер 2 в класацията е Науру, в Тихия океан - много малък остров, почти никой не ходи там, защото просто няма какво да правиш. Под номер 3 е Либия, в Африка. Там има по 200 посетители на година, а номер 4 е Тувалу, отново в Тихия океан", разказва той.

Снимка: bTVГунар държи още 9 световни рекорда, сред които посещението на 5 континента за 1 ден.

„Бях преминал от Европа в Азия за две минути и тогава ме накара да се замисля, ако мога само за 2 минути да съм от един континент в друг, колко континента би било възможно да посетя за цял един ден. Тогава започнах да гледам картата и да търся билети и осъзнах, че би било възможно да посетя пет”, добавя норвежецът.

Започва от азиатската част на Истанбул, откъдето лети за Казабланка в Мароко, Африка. Оттам следва полет за Париж в Европа. Продължава към Северна Америка, Карибите, а след това на юг към Каракас и Венецуела в Южна Америка. Приключението му отнема 28 часа.

Снимка: bTVОт пътуванията си Гунар има и тъжни, и весели истории.

„Докато бях в Габон, Африка - ме нападнаха двама, завлякоха ме в тъмното. Някак си съм успял да се измъкна. Изглежда от адреналина съм се ядосал и съм започнал да им отвръщам с удари. Глупава постъпка, трябвало е просто да им дам парите, които имам. Накрая блузата ми беше разкъсана, целият бях надран", разказва пътешественикът.

Гунар казва, че е много импулсивен. Рядко резервира престоя си предварително, но винаги чете много за страната, която предстои да посети. Пътешественикът е бил в България 3 или 4 пъти.

Снимка: bTVКазва, че се чувства щастливец, че е норвежец. Според него народността му е и една от причините околосветската му обиколка да бъде възможна. В момента работи по новата си книга, в която ще разкаже за 80 забележителности в Норвегия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!