Успешно завърши първата българска океанска гребна експедиция, както и първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите.

Стефан Иванов и 17-годишният му син Максим изпълниха мисията си NEVEREST, чието предизвикателство започна преди 105 дни.

Преди 18 месеца Стефан и Максим Иванови решават да си построят лодка сами, с която да прекосят Атлантика. С плаването си те подкрепиха инициативата на донорството #Да!ЗаЖивот!

NEVEREST е името на лодката им и е посланието, което те отправят към света – никога да не си почиваш, докато не достигнеш твоя Еверест.

За първи път българи гребат между Европа и Южна Америка и за първи път в света - в тандем.

На 14 юни те отплаваха. По време на морското приключение бащата и синът се  пребориха с четири тропически бури и с урагана „Теди“, а в онлайн дневници те споделиха част от преживяванията си.

На 6 октомври след 8230 километра за 105 дни в океана българската океанска гребна лодка пристига благополучно в Барбадос.

„Имаше много моменти, в които трябваше да сменяме плановете, но не загубихме надежда. По едно време се оказахме в нещо като капан – между силно течение, северни ветрове и ветрове, които щяха да ни върнат към Африка. Но там не може лесно да се откажеш. Трябва да продължиш да гребеш, докато стигнеш до най-близкия бряг“, разказа в „Тази неделя“ Стефан.

„Не си давахме дори опцията да помислим, че можем да спрем. Там сме в средата на нищото, без никой около нас и просто трябва някак си да преживеем това“, допълва Макисм.

„По време на буря лодката се клати бясно. Ако изпаднеш от нея, другият гребец няма как да те вземе. Затова почти през цялото време бяхме вързани за лодката с дебели въжета и колани. Имаше много моменти, в които се притеснявахме да не ни удари мълния. Имаше редовно гръмотевични бури, които падаха на стотици метри от нас. Направихме си саморъчно гръмоотвод“, разказа още Стефан Иванов.  

„Първоначално нашата цел беше да стимулираме повече хора да вземат решението да бъдат донор след смъртта си. Говорихме за тази кауза през цялото време“, допълни той.

Те благодариха на хилядите хора, които са приели тяхната кауза и ги следват. Признават, че не са го очаквали и това им е давало допълнително сила.

„Оказва се, че успешният модел за донорство в света е различен от българския. По презумпция в Испания всеки един човек е потенциален донор. Мислим да съберем група от доброволци, с които да пренапишем закона“, каза още Стефан Иванов.

Максим смята и в бъдеще да се отдаде на гребането.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!