Надявам се в парламента да се случи дебат по проблемите във Вик сектора – това каза в „Тази събота” кметът на Перник Станислав Владимиров в коментар за поискания вот на недоверие от страна на БСП.

„Да влагаме политика в тази кризисна ситуация не смятам, че е правилно, но да направим дебат за проблемите във ВиК сектора, е изключително належащо. Не мисля, че БСП се заиграва със страховете на хората. Ролята на опозицията е да постави даден проблем, особено в парламента. Аз се надявам да нямаме лични нападки и лични сблъсъци – да има дебат по същество за това, което не сме свършили назад във времето, защото само глупаците винаги започват отначало. Аз се надявам тази криза да направи така че ВиК секторът да бъде доста по-подреден”, коментира Владимиров.

По думите му един от сериозните проблеми на местното ВиК е не само остарялата инфраструктура, но и липсата на квалифицирани кадри, които да работят за разрешаването на проблема.

Снимка: btvnovinite.bg

Владимиров подчерта, че затягането на режима в Перник е краткосрочна и необходима мярка, за да падне подаването под 300 литра в секунда. Пречиствателната станция на града е стара и ако се стигне до мъртъв обем, тя няма да може да се справи с пречистването на мътните води. За да се овладее кризата, януари и февруари ще са болезнени, каза още кметът.

Що се касае до дългосрочните мерки, кметът припомни, че правителството отпусна 35 милиона за справяне с водната криза в Перник. Парите ще бъдат вложени в нов водопровод, довеждане на вода, ремонт на пречиствателните станции, ремонт на канализацията на града.

„Ще подменим почти целия град с тези пари, които ни бяха отпуснати с постановление на Министерския съвет – голям инвестиционен проект в началото на пролетта. Това е хубавата новина в цялата кризисна ситуация, в която се намираме с момента”, поясни Владимиров.

Междувременно в Перник

Проблемите с ВиК в града не са спирали от години, разказват местните хора. Жители на блок в кв. „Мошино” например се оплакаха, че мазетата им са наводнени с фекални води. Преди време проблемът се появявал два пъти годишно, сега обаче това станало често явление.

Зловонната миризма, колкото и неприятна, се оказва най-малкия проблем на хората от блока. Те са притеснени, че ситуацията може да доведе до екокатастрофа и зараза.

Снимка: btvnovinite.bg

„Години наред сме се обръщали и към всички национални, и местни институции – ВиК Перник, общината… ВиК трябва да дойде да почисти канализацията пред блока. Трябва да се оправи и помпата, която се намира на около километър оттук”, каза в ефира на bTV Александър Спасов, домоуправител на блока.

По думите на местните подобен проблем има и в други жилищни сгради.