Повече от 4000 изтребители F-16 охранят небето на 25 страни по света. Христиания Червенкова ни среща с един от най-опитните военни пилоти, който тества най-новите самолети и учи по-младите на тънкостите в авиацията. 

23 години във Военновъздушните сили на САЩ, а през последните 12 Чад Лутц пилотира изтребител F-16. А в началото – всичко  започва с математика и електроника.

„Дипломата ми от университета е за електроинженер. Впоследствие станах пилот на Военновъздушните сили на САЩ, сега съм част от резерва. Това ми позволи да премина през сериозна подготовка и да стана военен пилот на изтребител“, казва пилотът.

Чад Лутц, пилот на изтребител F-16

Признава, че това е била детската му мечта: „Още на 9 гледах авиошоута с баща ми и дядо ми. Оттогава имам силно желание да летя. И по-специално да пилотирам F-16. Баща ми служеше във ВВС. Сестра ми също. Девер ми е пилот на изтребител F-16. Всички те бяха моите ментори, казваха ми как от инженер да се превърна в пилот“.

Само на 17 Лутц години влиза в армията, без колебание избира ВВС. Цели 10 години е началник на екипажа преди да седне в пилотската кабина. Споделя, че целият му професионален път е свързан с F-16. 

Чад Лутц, пилот на изтребител F-16

Опитният авиатор тества новите изтребители, които излизат от производство.
„Трябва да се довериш на инженерите, сигурността е на първо място. Но при всеки първи полет с нова машина, никога не знаеш какво те очаква“, уточнява той. 

През последните години в САЩ се обучават български пилоти. Първият от тях – капитан Александър Велинов неотдавна завърши обучението си във въздушната база Морис, щата Аризона. Още четирима се подготвят да пилотират американски изтребители. И съвсем скоро вероятно ще попаднат в ръцете на своя учител Чад.

Чад Лутц, пилот на изтребител F-16

Максималната скорост на съвременните F-16 е над 2000 км/ч, разказва  Чад Лутц. Самият той е бил на мисии в Афганистан с такъв изтребител. В такива моменти отговорността, която пада върху пилота, е огромна.