Историята винаги ще вълнува будните умове, а опитът от миналото е важна част от нашия път напред.

Всичко, което ние имаме като политически практики, е създавано векове назад във времето. Редом с политиката, човечеството е развивало и своите военни практики и е модернизирало оръжията, с които са се водили битки за територии и власт.

Школата за историческа фехтовка МОТУС у нас е една от тези, която изучава военните практики на средновековието и усвоява боравенето с използваните тогава оръжия.

„Това което правим е историческа фехтовка, известна като историческо маршалско изкуство и в конкретния случай е една симулация на отбрана на някаква крепост или нападение. Тоест - симулация на масови военни действия“.

Това обясни създателят на школата Мирослав Лесичков.

За щастие, периодът на Средновековието изобилства от писмени източници, които точно описват военните практики и оръжия, което е важно за историческата достоверност при работата на школата.

 

„Работим по документи. Слава Богу, ние сме щастливи, че имаме един голям набор от исторически фехтовални инструменти. И на практика следваме една от традициите и тя е на Йоханес Лихтенауер“, каза още Мирослав.

„Това е предизвикателство към самия себе си и се превръща в храна за размисъл. Сравнявайки света, в който живеем, света, в който са живели тези хора - и да си направим дадена поука. Миналото трябва да се изучава, за да не допускаме грешките в настоящето“, обясни още той.

Тези занимания са много интересни, защото първо - дават историческо познание на базата на реални документи и второ - хората се занимават по един интересен начин.

У нас се подготвя и голяма изложба от Националния археологически институт с музей към БАН с експонати на мечове, намерени у нас. Сред тях няма да липсват забележителни образци.