Тази вечер зрителите на bTV Репортерите ще станат свидетели на шпионския трилър, който се разиграва между Изтока и Запада през последните години. В ексклузивно интервю от град Ярославъл в Русия пред топ репортера на bTV Десислава Ризова и оператора Иван Филчев ще говори една от последните живи роднини на Сергей Скрипал – племенницата му Виктория.

Авторите на филма разказаха в "Тази неделя", че тя е споделила, че смята чичо си за мъртъв. Всички останали казват, че е жив.

Снимка: bTV

Преди близо година – на 4 март, 10 дни преди изборите за президент в Русия, бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени в центъра на град Солсбъри, където той живее, след като е бил съден за държавна измяна.

Виктория страда за чичо си и не знае какво да прави с внезапната слава, която я е сполетяла. Племенницата на разузнавача се грижи и за 91-годишната му майка, която не знае нищо за събитията около сина си.

"През цялото време, докато снимахме, се оказа, че реално от „Новичок“ никой не е умрял, което означава, че има някакъв проблем“, каза Иван Филчев.

Деси Ризова определи веществото като неуспешна разработка.

„Руските разузнавачи казаха, че ако са искали да постигнат ефекта убийство на Скрипал, са щели да изберат доста по-суфистицирани вещества, а не този газ, за който никой нищо не знае и очевидно не действа много добре“, обясни тя.

А пред камерата на bTV Репортерите застава и Михаил Богданов, който е част от руското външно разузнаване повече от двайсет години, пет от които прекарва на английска територията, под прикритието на журналист.

Той разказва, че случаят "Скрипал" е само един рунд от боксов мач между Русия и Англия – игра, която се води от 500 години, по думите му.

Снимка: bTV

Тази вечер Деси Ризова и операторът Иван Филчев ще ви поднесат истински шпионски трилър - "Новичок с изтекъл срок".

Гледайте bTV Репортерите след централните новини в 19.30 часа.