Специално дарение за четирикраките спасители в планината. Кучетата на планинските спасители получиха GPS приемници със система за проследяване на кучета.

„Тези предаватели правят много ефективна оперативната двойка водач-куче, защото водачът може постоянно да следи движението на кучето при спасителни операции", обясни планинският спасител Наско Уков.

"Може да се види дали кучето лае, дали е седнало до загубен или пострадал и така разбираме, че има попадение. Това дава възможност и да се изпращат на далечна дистанция", каза още той. 

Когато лавина затрупа човек в планината, ролята на спасителното куче е ключова. Чрез подушване то първо може да намери туриста. От днес Норд и Хера от отряда в Банско имат нови придобивки - нашийник с GPS система за проследяване.

Снимка: bTV

Нашийниците за спасителните кучета са дарение от фирмата вносител, след като планинската служба в Банско поискала от тях оферта, за да си ги закупи. 

Дарените нашийници са 10, а спасителните кучета в цялата страна - 20. Затова планинската служба започва кампания за набиране на средства за закупуването на още приемници. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!