Отец Михаил Омелиан постъпва в златовръхия манастир „Св. Архангел Михаил” в Киев точно когато избухва украинската революция срещу проруския президент Виктор Янукович през 2013 година.

„Нашият манастир се превърна в първата открита военно-полева болница. Тук оперираха, тук докарваха както ранени, така и загинали. Тях не ги караха в болници, защото се страхуваха. Янукович беше на власт и телата биха могли просто да изчезнат.  Това е, което остава в спомените ми, е този дух на обединение, който цареше тук в манастира, както на Майдана”, казва отец Михаил Олелиан.

Украинската православна църква подкрепя силно украинския народ в борбата му за независимост.


„Църквата е душата на една държава. както тялото не може без душа, така и държавата не може без църква. Тази година Великден не е обичаен, защото в Украйна се води война. Русия нападна Украйна. А нашият народ трябва да се отбранява.  Разбира се, врагът знае колко е важен за нас Великден, в нашия живот това е радост, вдъхновение за по-нататъшна борба. Ние знаем, че Христос победи злото, победи смъртта и това ни вдъхновява да се отбраняваме”, казва Олелиан.

Враг или братски православен народ е Русия за Украйна

„Русия и руският народ наричат себе си православен народ, наричат себе си вярващи. Но ние не виждаме нито православието, нито вярата им. Не е възможно хора, които вярват в Бога да бомбардират в страстната седмица.  Не е възможно враг, който вярва в Бог, както те заявяват, да бомбардират по време на великденските богослужения”, казва той.

„Христос винаги е бил на страната на истината. И затова от всеки един българин сега зависи да следва Христос и да бъде на страната на истината. Пожелавам вашата добросърдечност, отзивчивост и любов към ближния да се проявява винаги”, допълва още той.