През 2010 г. в Милано българката Соня Йончева печели световноизвестния оперен конкурс "Опералия", организиран от нейния идол – Пласидо Доминго. Добрата новина е, че на 31 август ще ги видим заедно в тяхната гала вечер на площад „Св. Александър Невски“. По този повод Десислава Минчева се срещна със Соня Йончева в Париж.

„Имам един много ясен спомен. Може би съм била на 3 или 4 години. Майка ми рецитираше на една сцена в Пловдив, във Военния клуб мисля, че беше. Когато тя приключи, моят баща ми даде един карамфил и аз трябваше да го занеса на сцената на майка ми. Попадайки пред прожекторите с това цвете, мисля, че дори имам и снимка то този момент, аз бях просто съкрушена. Още ме побиват тръпки, защото се почувствах най-самотният човек в света. Имах чувството, че ей сега ще пропадна в дупката долу и ще потъна някъде. Всички бяха вперили поглед в мен. С огромен страх избягах оттам, но вътре в себе си запазих този момент на некомфорт, но и на нещо много магнетично“ – споделя Соня Йончева за първия си досег със сцената.

Началото на пътя, който ще я отведе до конкурса "Опералия".

„Десет години преди това майка ми казваше: Ти трябва да отидеш там. Ти ще спечелиш. Ти си за там. Трябва оттам да започнеш, много е важно. А аз й казвах: не съм готова, не съм готова. Като един типичен козирог. Исках да се подготвя. Може би до края на живота си нямаше да съм готова, защото ние, козирозите, сме много големи перфекционисти, нали така“ – разказва талантливата пловдивчанка.

По време на конкурса тя е влюбена в италианец. Дори преди финала заминава за Неапол, за да се видят. Връща се, разпява се и излиза на сцената.

„Когато Пласидо каза: Първа награда за Соня Йончева, имаше един момент, в който си казах: Не! Добре ли чух?“ – спомня си певицата, която среща Доминго за първи път именно на конкурса.

„Той е един изключително щедър, нормален и топъл човек. Няма задни мисли, чувство за величие. А всъщност той е една легенда. Проряза ми сърцето. Как може да си толкова голям, а да си толкова семпъл, толкова нормален. Това, което искам да бъда и аз – нещо свръхестествено на сцената и свръхнормално в живота“ – признава Соня, чийто съпруг също се казва Доминго.

Целия разговор можете да чуете във видеото горе.