След като една актриса заяви, че е била бита на снимачна площадка пред 30 души, три жени застават пред камерите на bTV, за да разкажат за своя горчив отит и спасението. Мария Коасимова-Моасе, Даниела Груева и Елена Генова подкрепиха смелостта на Диана Димитрова да разкаже и покаже какво се е случило с нея.

„Защо в онзи момент не намерих сили да си извадя медицинско и да подам жалба…“. С тези думи актрисата Диана Димитрова хвърли светлина върху един от тъмните моменти в своята кариера. Тя призна, че е била пребита и заплашвана на снимачната площадка преди 5 години. Софийската районна прокуратура се самосезира и започна проверка по случая.

Този пример е един от малкото в българското публично пространство, дали глас на насилието срещу жени, но данните на МВР за последните 2 години и половина са категорични: Заповедите за защита на пострадали жени са над 2500 за 2020 г., над 2800 за 2021 и над 3400 до 30 септември тази година.

Статистиката сочи, че всяка трета жена у нас, е жертва на насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията. Жертвите на домашно насилие от началото на годината са 1738, а подадените сигнали към 112 са над 27 000.В световен мащаб по данни на СЗО над една четвърт от жените на възраст 15-49 години, които са имали връзка, са били подложени на физическо или сексуално насилие от страна на интимен партньор поне веднъж в живота си.

Три жени застанаха пред bTV, за да разкажат от първо лице за горчивия си опит и за спасението.

Даниела Груева обясни, че нейният случай е публичен и може би затова не е мълчала. Тя е пребита пред съда в Самоков от прокурор, На първа инстанция той е обявен за виновен, но на втора получава наказание, административно.

Груева казва, че усеща удовлетворение макар да няма ефективна присъда, защото е изчистила името си.

Насилникът ѝ я обвинява, че го е нападнала с нож и той се е защитил.

Тя не е от жените, които системно са били насилвани и печели делото. Има обаче много, които не знаят как да се измъкнат от порочния кръг на физическото и психическо насилие зад стените на домовете си.

Няколко спасили се жени правят и своеобразен речник на насилника.

Елена Генова разкри и някои от най-често използваните фрази и думи от хората, които посягат към психически и физически тормоз.

„Опитахме се да се съберем в групата, в която членуваме с жени, които са пострадали от насилието, фразите и думите, които се използват в един речник на насилника. Оказа се, че има няколко повтарящи изречение:

  • Променила си си приоритетите и не гледаш децата.
  • Заради теб виж какво стана?
  • Правиш странни интерпретации, никъде не съм казал подобно нещо
  • Добре, че съм аз, за да оправя ситуацията
  • Прави, каквото знаеш
  • Ще те закопая, ако те видя с друг
  • Ти си лоша домакиня, лоша майка, неподдържана жена
  • Ако приемеш тази работа, ще се разведем.

Има и много, много други“, казва Генова,

Мария Коасимова-Моасе коментира признанието на актрисата Диана Димитрова след 5 г. да сподели какво ѝ се е случило. Според нея е важно не кога, а че се говори за проблема с насилието.

Тя обясни, че много жени се притесняват да признаят, че са в примката на домашното насилие, защото търсят вината в себе си. 

"Никой не е длъжен да понася физически или психически върху себе си. Така че трябва да се грижим за психичното си здраве. Понякога е много трудно, защото ти не си даваш сметка колко трудно ще ти е след това, защото в обществото гледат все още могат да погледнат на някоя жена и да кажат, че истерична, такава, която крещи. И да си каже някой: Кой знае - то там, където има пушек, винаги има огън. Но не биеш и не малтретираш никого. Какъвто и да е този човек, дете, възрастен, каквото и да е направил - ние сме цивилизовани, трябва да търсим решение по друг начин", заяви Моасе.

А преживелите ада на домашното насилие казаха, че спасение винаги има.