„Кой е тук” – така българинът Тодор Димитров е кръстил снимката, с която спечели един от двата най-големи конкурса за подводна фотография в света. Кадърът, с който варненецът впечатлява журито във фото-състезанието „Нашият подводен свят”, е преследван от него в продължение на 3 години.

„Показва едно любопитство в змията, те са много интересни, когато си показват главата над водата, наблюдават какво става покрай тях, а във водата те ловуват. Заснел съм я в момента, в който оглежда, аз съм на 2-3 см от нея”, каза фотографът и допълни, че за да заснеме този кадър е прекарал над 2 часа във водата с влечугото.

По думите му журито е било впечатлено от иновативния кадър, защото змията е обикновена, но е заснета по необикновен начин – с трудна за изпълнение фотографска техника.

„Да се хване по този начин животно – половината под вода, а другата отгоре, мога да кажа, че в световен мащаб няма такива кадри. Кадърът е заснет в моя роден град Варна, на нос Галата”, каза Тодор.

Снимка: btvnovinite.bg

Фотографът обясни, че се запалил по подводната фотография много отдавна, още в детството си, когато се е занимавал с рисуване и плуване. Завършил е Художествената гимназия в столицата. Тодор заяви, че освен морските обитатели, той обича да снима и хора под вода.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е доста трудно, изисква се подготовка – набелязвам си местата, дали са безопасни, откъде изгрява слънцето, дали е чисто, растителността каква е и чак след това потапям модела. Покрай заниманията ми с подводен риболов съм свикнал да прекарвам много време във водата – по 7-8 часа”, заяви фотографът.

Теодор допълни, че фотографията му е хоби, а по професия е графичен дизайнер.