След военната атака над Украйна у нас отново започнаха дебати относно съдбата на паметника на Съветската армия. Политици и граждани се заявиха за демонтирането му.

Още в първия ден на инвазията в Украйна историкът Кирил Чуканов организира протест пред Монумента на окупационната червена армия в София.

„Недопустимо е и ден повече това недоразумение да стои тук. Това не е никакъв паметник, това е позорен стълб на Червената армия – окупаторка. Като народ, като държава няма никакви причина ние да почитаме нещо, което ни унижава. Има решение от 90-те години още за демонтаж на това нещо, то не е изпълнено. Докато МОЧА не бъде демонтиран няма да спрем“, казва Чуканов.

„Организирахме едно шествие протест, което цели да премахне руското знаме и незаконните венци“, Камер Телалян.

Мъж беше задържан от полицията заради действията си. Тълпата протестиращи блокира полицейската кола с викове.

След което мъжът беше освободен. Реакциите не закъсняха. Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков обяви в социалните мрежи, че възнамерява да започне процедура по преместване на паметника

Бившият здравен министър и председател на Консервативното обединение на десницата – Петър Москов също поиска демонтаж на монумента чрез писмо до кмета Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет. В него пише:

„Размаханото съветско оръжие над главите на софиянци е недопустим символ на окупация и доминация над българската държавност и обида за свободолюбието на българите. В тези дни на пряка военна агресия на руските политици, съществуването на този войнствен колос е израз на потъпкване на българския национален дух и унижение на гражданското достойнство на всеки софиянец“.

Още през 2020 г. общински съветници от “Демократична България” внасят доклад за преместване на паметника.

„За много хора този паметник е обиден, тъй като той е всъщност символ на тоталитарния режим, на окупацията на България от Червената армия, която е довела на власт един престъпен режим, който е донесъл убийството на целия българския елит, лагери, обезправяване на хората, пречупване на личността. Още 1993 г. местният парламент е изразил волята си да бъде демонтиран този монумент. След толкова години е крайно време да погледнем истината в очите и да кажем, че свободата не е робство и робството не е свобода“, казва общинският съветник Марта Георгиева.

През 2014 г. Столичната община провежда социологическо проучване за съдбата на Паметника на Съветската армия, което показа, че стотици хиляди софиянци подкрепят демонтирането му. А през 2018 г. експертиза доказва, че монументът е в лошо "функционално и техническо състояние", реални действия по ремонт и обезопасяване обаче не са взети.