След като пациент с инфарк преди Коледа отказа да му се постави стент заради медийни публикации за измами, доц. Васил Велчев и проф. Иво Петров призоваха да не се спекулира със злоупотребите и да не се слага клеймо на цялата гилдия.

"Ние сме за наказания за провинения, но не и за обвинения срещу лекари, без доказателства", каза проф. Иво Петров - началник "Клиника по кардиология и ангиология" към „Аджибадем Сити Клиник”.

А случаят с 40-годишния пациент, отказал стент, завършва до някъде успешно, защото на 4-я час заради болката той склонява да му се направи интервенцията по слагане на стент, обясни д-р доц. Васил Велчев - завеждащ Сектор електрокардиостимулация в "Света Анна" и директор на Българското дружество по инвазивна кардиология.

Той добави и че тази процедура е много важна за възстановяване на съда като проходимост, което подобрява циркулацията на сърдечния мускул, а при загуба на 40% от него, това е несъвместимо с живота, добави той.

Проф. Петров пък обясни, че времето е миокард:

"Смъртността при миокарден инфаркт е 25%, ако не се предприемат правилните мерки, времето е миокард, колкото по-бързо се възстанови циркулацията на виновния съд, толкова повече миокард се спасява, което води до намаляване на риска от смърт и се намалява процентът на инвалидизация”, каза специалистът.

Вижте целия разговор във видеото.