Фрапиращ случай на насилие спрямо непълнолетно дете, оповестен от прокуратурата, разбуни обществото ни тази седмица. Още по-абсурдното е, че става въпрос за неприемливо поведение от страна на приемен родител. Прокуратурата е повдигнала три обвинения на 58-годишна жена.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя е от белослатинското село Бъркачево. През 2017 г. в качеството й  на приемен родител социалните поверяват на грижите й 10-годишно дете. В продължение на четири години няма никакви индикации, че момченцето е малтретирано. До 2021 г., когато то споделя, че след като откраднало вещ на член от семейството, е бито с точилка, порязано е с нож,  а посред нощ отведено с чувал на главата към реката, за да бъде удавено.

В селото хората, които се съгласяват да застанат пред камера, отричат за конфликти между момчето и приемната му баба.

Снимка: btvnovinite.bg

За мен е невероятно, че 4 години не е имало никакви индикации, тъй като в семейството влизат доста специалисти, коментира в предаването „Тази събота“ Вера Колешева - специалист по приемна грижа.

„Детето ходи на училище през тези 4 години неминуемо е било преглеждано и от лекар, а по Закона за закрила на детето всеки специалист, ако види някаква индикация, е длъжен съответно да подаде сигнал към отдела. Социалните твърдят, че те са посещавали редовно тази майка, но през тези 4 години нищо никакви нередности не са забелязали“, посочи тя.

„Като приемна майка аз съм в постоянен контакт с екип по приемна грижа“, отбеляза и Мария Благоева – приемна майка.

„Като начало първо има предварителен подбор, след това се обучават, различни хора си поставят подписа и стоят зад този приемен родител. След като им се настани дете, има един постоянен надзор и постоянен контакт с приемния родител“, обясни Мария.

Тя предположи, че детето се е свързал с някакъв криминален контингент. „Това ми се вижда, че са  криминални приоми - с ножовете, с чувала на главата, а  сега прехвърля просто вината върху приемната майка.

Има начини да се установи дали детето казва истината, посочи специалистът по приемна грижа.

„Има специални методи и подходи, има така наречената „синя стая“, в която по специален начин се разследва дали детето е било насилвано и малтретирано по някакъв начин“, отбеляза Вера Колешева.

Тя припомни, че всички деца в приемна грижа са преживели много житейски травми, много страдание. „Наистина това дете може да се е свързало с лоша приятелска среда, може да проявява автоагресия, като следствие на всички травми, които е преживяло. Ние възрастните не сме забелязали индикациите, че детето страда по някакъв начин и то си е намерило съответно средата, където да има принадлежност“, каза още вера Колешева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!