През последните дни се развива скандал в Народния театър. За него знаем от няколко снимки на една надраскана врата в знак на протест и изявленията на главните действащи лица в социалните мрежи и онлайн издания.

От bTV се опитахме да поканим главните действащи лица, за да чуем всички техните аргументи. Засега обаче те не желаят да говорят. Поканите към тях остават в сила.

Едно придружаване до урните

На изборите на втори октомври почетният председател на ДПС Ахмед Доган отиде да гласува, а по традиция - журналисти не бяха поканени. Тогава той беше придружен от Велислава Кръстева, която е ПР и зам.-директор на Народния театър. В края на октомври вратата на кабинета ѝ в театъра е надраскана, а табелата с името ѝ - свалена. На снимки се виждат надписи "ДПС", "ПР на Ахмед Доган" и "Изчезвай".

Преди да започне работа в Народния театър, Кръстева е ПР, народен представител и зам.-министър на културата от ДПС. Пред сайта epicenter.bg директорът на театъра Васил Василев коментира, че e демонстрирано "фашистко поведение", извършен е "акт на вандализъм", с който "категорично е заплашен" служител на театъра.  И това няма да бъде търпяно, както и лицето, което го е извършило.

Велислава Кръстева обяснява пред сайта „Площад Славейков“, че не е част от ПР-екипа на ДПС още от времето, когато е избрана за народен представител. Сега е активист на ДПС.

Ето някои от отговорите, дадени в интервюто:

- Тоест придружили сте Ахмед Доган на изборите през октомври в качеството си на активист на ДПС, а не на ПР?

- В качеството си на това, че той е почетен председател на ДПС.

- Вие като ПР ли бяхте до него, като приятел?

- Ами аз 20 години съм работила с него. Не е необходимо да има в някакво качество, освен ако не се придържате към етикетите. Аз гласувам с г-н Доган повече от 10 години. 

Жалба за рушене на сграда, която е паметник на културата

Директорът на Народния театър Васил Василев подава жалба за рушене на сградата, която е паметник на културата срещу неизвестен извършител, а режисьорът Александър Морфов излезе с отворено писмо.

Отвореното писмо на Александър Морфов

„В Народния театър се води разследване срещу неизвестен извършител за надраскана врата и изкъртена табелка! Аз съм известен извършител и не съм се крил...

Както става ясно, тази жена, която следва Почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е Велислава Кръстева - зам.-директор!!! и пиaр на Народния театър "Иван Вазов". В качеството си на такава тя представлява не себе си, а Институцията Народен театър, респективно мен, артистите и всички служители на Народния театър. Това, което тя демонстрира, е откровена политическа пропаганда!

...Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!
...АЗ НЯМАМ ЕТНИЧЕСКА НЕТЪРПИМОСТ, АЗ ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ!!!“, заяви Александър Морфов.

Любовта към театъра на директора

Директорът на театъра Васил Василев коментира самопризнанието на режисьора пред националното радио:
„Аз имам един единствен грях. Обичам театъра и хората, които работят в театъра. Това е моят отговор...", заяви той.

Призивът на Велислав Минеков

След като извършителят - главният режисьор на театъра Александър Морфов, пое отговорност за надрасканата врата и свалената табела, служебният културен министър Велислав Минеков призова да бъдат уволнени всички политически фигури в театъра и разпореди пълна проверка.

„Не може на тази теглилка от едната страна да поставим злато, а от другата страна перушина, аз държа на присъствието на режисьора Александър Морфов в Народния театър и не бих желал нашият театър да се превръща в кръжок по политически интереси“, заяви той.

Проф. Минеков беше изслушан и в парламентарната комисия по култура и медии. Заседанието продължи час и петнайсет минути. На темата бяха отделени три минути. Само зам.-председателят на комисията Христо Петров имаше въпрос за скандала в най-големия български театър.

„Това, което се случва в театъра, ме възмущава. За съжаление, има един политически кръг. Не съм сигурен дали хората там са избирани поради своите качества, или поради своята политическа принадлежност. Мога да ви изброя и партиите, които представляват. Единствено отсъства вашата партия, съжалявам", коментира Минеков.

Оставката на Захари Карабашлиев

Същия ден стана ясно, че главният драматург на театъра - писателят Захари Карабашлиев, подава оставка. Той е сред учердителите на "Да, България":

„По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде "балансирана" с друга такава. Няма как да се съглася с това. Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър "Иван Вазов" отвън“, коментира Карабшлиев.

Главните действащи лица отклониха поканите ни за интервю, темата остава отворена.