Икономическите експерти казват, че българинът продължава трaдиционно да инвестира в недвижими имоти. Морската ни столица го доказва - отчита се съществен ръст на сделките с имоти.

Инвестицията в жилище е сигурна от много години насам, обяснява д-р Иво Костов, преподавател в Икономическия университет във Варна и същевременно първият българин, член на американското общество на оценителите.

Снимка: bTV

Брокери отчитат, че от началото на годината търсенето на жилища във Варна е изключително голямо.

"Съответно имаме 20% увеличение на сделките спрямо миналата година", казва Петко Иванов, брокер.

При около 70% от реализираните сделки купувачите се сдобиват именно с второ жилище.

Снимка: bTV

"Тристайните жилища в момента са много интересни за купувачите. Съответно двустайните са интересни, но ако са на добра локация. В момента е много важно за хората, които инвестират във Варна, да са покрай университетите", обяснява Иванов.

Рамките в цените са огромни в зависимост от локацията – от 600 до над 1500 евро на квадрат. Тристаен апартамент от 220 кв. в близост до Морската градина се продава за 380 000 евро.

Едно от най-ценните неща на имотите във Варна е, разбира се, морската гледка. Тя може да оскъпи цената на едно жилище с 20 до 30%.

Снимка: bTV

Повишеното търсене води и до по-високи цени на жилищата. Ръстът за страната в момента е средно около 5%.

„Но има много интересен факт, че намалява доходността. Т.е. при наемите имаме спад около 10%, а този ръст на цените на жилищата и намаляването на наемните цени се отразява на нормата на възвръщаемост", обясни д-р Иво Костов, "Бизнес, инвестиции и недвижими имоти" в ИУ – Варна.

Запазва се тенденцията да расте броят на сградите в България. Към днешна дата у нас има около 4 млн. жилища.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!