„Инфлацията засяга най-уязвимите групи и в България в момента. Задължително трябва да бъдат преразгледани критериите, по които определена група хора подлежат на социално подпомагане. Тези критерии трябва да бъдат преразгледани и актуализирани в съответствие с инфлацията в момента, която е в България, защото критериите за подпомагане са от миналата година и са изключително остарели и по този начин една голяма група от хора от попадат извън това подпомагане и това е основен проблем“.

Това препоръча бившият социален Лидия Шулева като мярка за подпомагане на засегнатите от инфлацията в „Тази неделя“.

Според нея също така е изключително важно подпомагането на енергийно бедните, което с предстоящото излизане на битовите потребители на свободния пазар става „въпрос №1“.

Тоест „Ние трябва да имаме диференцирано подпомагане на уязвимите групи, а не раздаване на пари на калпак. На каквото напоследък бяхме свидетели“, категорична е Шулева.

Бившият социален министър не мисли, че ще има резултат от намаляване на ДДС върху хляба и даде за пример ресторантьорите, при които диференцираната ставка не е донесла намаляване на цените.

„Мерките според мен трябва да бъдат насочени към производителите, животновъди и растениевъди, на които трябва в момента задължително да се осигури помощ за компенсиране на високите цени на торовете и на фуражите, защото там цената се вдига поради високата цена на фуража и на торовете. Оттам идва по-високата цена в крайните продукти и вместо да се чудим накрая как да намаляваме, нека в началото на веригата да подкрепим, за да може все пак цените да бъдат по ниски“,  каза Шулева.

Според нея трябва да се въведе  нулев данък за реинвестирана печалба, което ще стимулира бизнеса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!