Пакет от мерки срещу инфлацията, обсъжда кабинетът, обяви премиерът. Вчера коалиционните партньори започнаха разговор да падне ли ДДС върху хляба и колко да бъде за родните плодове и зеленчуци.

Правителството ще търси начини за справяне с инфлацията и високите цени. Премиерът Кирил Петков отбеляза, че цените на тока за бита остават непроменени, а до момента бизнесът е подпомогнат с над 4 милиарда лева. 

Продължава и изплащането на 70 лв. добавки за на пенсионерите за Великденските празници. В министерството на финансите се обсъждат различни варианти за намаляване на ДДС, като все още няма нищо решено.  

Всеки килограм краставица от оранжерията на Антони Пашов в стамболовското село Жълти бряг в момента струва 3,50 лева, от които близо 60 стотинки са ДДС. Пресмята колко ще поевтинее продукцията му, ако променят ставката. 

„Цената ще спадне 10% ДДС при тия цени, които са в момента, не е никак малко“, казва Антони Пашов.

Поевтиняване и на хляба при нулево ДДС, прогнозират от бранша.

„Ако в момента крайната цена на хляба е 1,20 лв., това означава, че хлябът ще се продава на 1 лев., не са малко 20 стотинки на 1 лев“, заяви Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Правителството очаква анализа на финансовия министър, който вчера заяви, че е против диференциране на ставките.

„Вчера имахме среща и с търговците на горива в този момент не виждат покачване на цените на горивата и ще имаме ежеседмично тези срещи“, каза премиерът Кирил Петков.

Вицепремиерът Корнелия Нинова потвърди за търсене на съгласие за данъчните мерки, които включват и ДДС за горива, парно, ток и вода.

„Както и облагане на свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества, това обхваща и държавните, и частните, защото решението да се вземе дивидент само от държавните енергийни дружества поставя частния и държавен сектор в неравнопоставено положение, а по Конституция те са равнопоставено“, Корнелия Нинова, министър на икономиката.

В коалицията има спор по две искания на БСП: за таван на цените и въвеждане на необлагаем минимум.