Южното ни Черноморие заприлича на строителна площадка. Строи се край Алепу и Арапя, строи се и край Корал - къде законно, къде не. Вече втора седмица не е ясно боровата гора - гора ли е, дали дюната е дюна и свлачище ли се укрепва или се строи хотел.

В крайна сметка, след проверка на Дирекцията за национален строителен контрол стана ясно, че нарушения на два от скандалните строежи по Южното Черноморие има. Строежите обаче се спират само временно, тъй като пропуските били поправими.

Плаж Корал

Паднала табела и част от ограда показват, че мястото над плаж „Корал” е частно.   

Снимка: btvnovinite.bg

Първоначалната идея на инвеститора е след строителството теренът да изглежда така. Заради продължилите с години съдебни спорове и промененото търсене на пазара сега се обмислят архитектурни промени.

„Законът не забранява строителството в зона А, просто то е много силно ограничено и нашият проект е изцяло съобразен с тези ограничения”, заяви инвеститорът Сава Чоролеев. 

Не се очаква изграждането на къщите да започне сега. От сдружение „Да Запазим Корал" обаче казват, че когато и да стане факт, ще протестират :

„Влязат ли багерите и тракторите ние сме готови дори и 10 човека да сме с телата си ще сме пред тракторите и багерите да защитим това нещо”, категоричен е Петко Петков от сдружението.

Специализираната карта на дюните показва, че в края на имота, на около 160 квадратни метра има природни образувания. От община Царево са категорични, че без влязъл в сила Общ устройствен план, няма да допуснат строителство край плажа.

Снимка: bTV

Казусът Арапя  

Проверката е установила, че пътят до вилното селище и канализацията под него нямат разрешение за строеж. Не е извършено отчуждаване на имотите. Освен това в първоначалния план на инвеститора е посочено, че тук ще се строи една голяма сграда, а в новия проект са 23 вилни къщи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нямам одобрени проекти, които да регламентират начина, по който ще бъдат обслужвани с ток, вода и канал, или евентуално ще бъдат на септични изгребни ями". + "Нямаме съгласието на РИОСВ точно какъв брой дървета да бъдат премахнати, за да може да бъде реализирано това строителство", обясни ахр. Иван Несторов – началник на ДНСК.

От екоинспекцията уточниха, че премахването на дървета не е в техните правомощия. „Тя вече е урбанизирана територия с променено предназначение”, посочи Станимир Божанов – директор на РДГ – Бургас.

По телефона инвеститорът обясни, че няма план, съгласуван с общината.