„Мария Бакалова в момента е под карантина в едно имение, близо до Лос Анджелис, тъй като наскоро се завърна от Лондон, където снима филм. Тя ще присъства на 93-та церемония на наградите "Оскар", но, за съжаление, майка й няма да е тук, тъй като в момента за българи се издават само работни визи“ – съобщи в пряко включване от Лос Анджелис Ясен Дараков, който от 10 години следи отблизо процесите в Холивуд.

Тази година церемонията за връчването на златните статуетки ще бъде не в „Долби тиатър“, а в Централната гара на Лос Анджелис. Ще има включвания на живо от Лондон и Париж. Постоянно се правят PCR тестове на всички, които са ангажирани с шоуто, включително и на звездите, които ще присъстват.

„За първи път има толкова много номинации за филми, продуцирани от стрийминг платформите. Фаворитът за филм на годината е „Земя на номади“, като най-големият му конкурент е корейският „Минари“ – допълни Асен Дараков.

Любопитен е фактът, че Глен Клоуз получи осма номинация за престижната награда, но досега няма нито една статуетка. Общо 70 жени имат номинация тази година, като две от тях участват в категорията за най-добър режисьор. Със своите 83 години Антъни Хопкинс пък стана най-възрастният актьор, получил номинация в категорията за главна мъжка роля.

Наградите "Оскар" привличат много спонсори и 30 секунди реклама по време на церемонията струват 2 милиона долара! Дори и да не получат мечтаната награда, всички номинирани си тръгват с подаръци от спонсорите на стойност 225 000 долара.

В студиото на "Тази събота и неделя" Диана Любенова коментира предстоящата церемония с актрисата Елена Петрова и кинокритика Владислав Апостолов.

„Тази година няма мега продукции. Повечето филми са камерни, поглеждат навътре към човека. Разголват се души, падат маски, всичко това е адекватно на ситуацията, в която живеем вече една година“ – отбеляза Елена Петрова.

„Моят фаворит е „Земя на номади“. Филм за малкия, периферен човек. Интересно дали Франсис Макдорманд ще получи трети "Оскар". Тя вече има статуетки за "Фарго" и "Три билборда извън града"... Политиката винаги е част от киното, но и "Оскар"-ите вече станаха част от политиката. Дано в следващите години видим повече филми, направени с любов към киното, а не толкова към някоя партия“ – коментира кинокритикът Владислав Апостолов.

Целия разговор можете да чуете във видеото горе. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!