На 18 януари българският премиер Кирил Петков ще направи официално посещение в Северна Македония. В парламента министър-председателят обяви вчера, че няма да има промяна в българската позиция.

Писмо до политиците в България изпратиха от Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля с призив да не правят отстъпки относно равноправието на българите в Северна България.

Те искат да чуят от Петков, че България стои зад македонските българи, ще се застъпи за техните права и ще отстоява историческата истина.

Според лидера на ВМРО и бивш министър на отбраната Красимир Каракачанов новото правителство е склонно да направи компромис за Северна Македония.

„Нямам никакво съмнение, че сегашното правителство е поставено под натиск и че част от хората в това правителство и част от партиите в тази коалиция са готови да направят компромис. Става въпрос за „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, обяви Каракачанов.

Според него знак за това е човекът, който премиерът е назначил за свой съветник за външна политика – Весела Чернева. По думите му досега тя е работила затова „България да няма твърда позиция по отношение на Скопие“.

По време на Консултативния съвет за национална сигурност на 10 януари ВМРО ще организира мирно събиране пред президентството срещу натиска на чужди партньори върху правителството ни.

Гледайте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!