Раздвижване по преговорите за еврочленство на Северна Македония.

Премиерът Кирил Петков обяви, че ще отиде още този месец в Скопие, веднага след като бъде избран новият премиер на страната.

В същото време лидерът на един от партньорите в управлението - "Има такъв народ" - Слави Трифонов, посочи в социалните мрежи, че следващия понеделник ще бъде заседанието на КСНС по темата "Северна Македония".

В българската позиция за еврочленството на югозападните ни съседи ще има и елемент на надграждане с пет работни групи, анонсира Петков.

"Аз се надявам, че Димитър Ковачевски като бъде избран в средата на януари, веднага ще започне организация по тези работни групи и да се надяваме, че македонците ще направят по-лесно компроси и ще направим нова рамка на преговорния процес", каза премиерът.

Външният министър на Северна Македония обяви, че вече се работи по темите, които ще бъдат предмет на бъдещата среща на двамата премиери.

"За нас е важно да върнем доверието, да водим преговори по същество и да се стигне до бързо вдигане на блокадата от страна на България", заяви Буяр Османи, министър на външните работи на Северна Македония.

В рамките на часове лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов написа два статуса по темата в личната си страница в една от социалните мрежи.

Той напомни, че македонците трябва да изпълнят условията от Договора за приятелство. Посочи също какво според него трябва да получим от нашите партньори и съюзници.

"Без визи за Америка и членове на Шенген веднага. След като САЩ и Европейският съюз искат от нас да бъдем лоялни партньори - добре, но лоялността е в две посоки. Ние ще бъдем лоялни към тях, но нека и те да бъдат лоялни към нас. Така е честно. И така е редно", написа той.

Под статусите Трифонов се подписа като гражданин на България. Външният министър в коалиционния кабинет е квотата на партията, на която той е председател.