Българинът Ивелин Илиев е в ТОП 20 на най-добрите сватбени фотографи в света за 2020 г. Отличието идва само преди броени дни от престижната международна организация "FEARLESS".  За изминалата година той има и 6-наградени снимки от FEARLESS,  а признанието за всяка една е като "Оскар" в сватбената фотография. 

"Занимавам се със сватбена фотография от 7 години и мисля, че с нея съм открил мисията в живота си и това е моето призвание. Хората ти гласуват доверие да заснемеш най-важния ден в живота им", казва Ивелин Илиев.

 

"Ако във видеото ние имаме звук и можем да чуем добра дума, във фотографията ние трябва да говорим с ръцете, устните и очите - това е, което търся. Едни отрудени ръце на бабата, стиснали ръката на булката говорят страшно много", споделя фотографът.

"Моментът, в който бащата предава ръката на младоженеца - това е най-силният момент. В очите на бащата виждам как минава животът на детето му. Случвало се е два пъти да се разплача на сватба, но по това време работех с по-големи камери и се криех зад тях", спомня си Ивелин Илиев.

Снимка: Личен архив: Ивелин Илиев

Ивелин се жени за съпругата си през 2012 г. в Плевен. Тогава все още не знае, че ще направи кариера в сватбената фотография. Впечатлява се от снимките на фотографа, който документира собствената му сватба. Записва се при него на курс.

Ивенлин Илиев и съпругата му

Половинката му също снима и се интересува от това изкуство. От както са заедно, снимат заедно. Тя е най-големият му критик, както и той на нея. Заедно откриват и отличителния си стил.

"Най-силното преживяване от нашия сватбен ден е когато видях съпругата ми за първи път с роклята. Въпреки че избирахме заедно роклята, не я бях видял в целия й блясък. Винаги най-вълнуващото нещо е и първият поглед  - всъщност и го търся в моите снимки",  казва фотографът. 

Дълги години Ивелин живее в Испания. Казва, че фотографският му стил изцяло е повлиян от испанската школа. Повече от 10 години е следвал испански сватбени фотографи и се е "хранел визуално с техните кадри", както сам казва. 

"Испанците не крият емоцията си. Това, което е на душата им, това е и на лицата им. Това тук в България е много трудно да се постигне, защото българинът не, че не е емоционален, но по-скоро не иска да показва толкова емоциите си, крие ги", споделя Ивелин.

Според фотографа в последните 3-4 години се наблюдава тенденцията все по-малко важни да са сватбените фотосесии. Те са изместени от снимките, които запечатват непринудените моменти от сватбения ден.

"Доста интересна сватба, която заснех преди няколко години, е тази в Румъния. В румънската сватба има традиция, в която се бръсне младоженецът. Това е и много стара българска традиция, която днес вече не се прави в нашите сватби. Те имат традиция булката да се забулва пред дома й, след като дойде младоженецът. Там една от шаферките държи огледало, в което се оглежда булката, а кумата я забулва. През това време бащата на младоженеца взима хляб, разчупва го над главата на булката и го раздава на всички гости",  разказва фотографът.

Една от любимите снимки на фотографа e на 92-годишен дядо, който прегръща своята внучка, в сватбения й ден.

"Емоцията се усещаше въз въздуха. Имаше една енергия, когато той влезе в стаята и я прегърна. Като видя такива моменти дори целият съм настръхнал – страхотно е усещането, истинско. Усещаш, че си жив. Това крепи възрастните хора да продължават да се борят за живота -  да видят сватбата, да видят внуци, правнуци… Да се надяваме, че тази сватба е вдъхнала още някоя година живот на този дядо", разказва Ивелин Илиев

"Сватбеният ден е щастие и всъщност мога да кажа, че и аз съм щастлив човек, защото успявам да документирам това щастие в техния специален ден", добавя още фотографът.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!