Явор Мичев се занимава с аерофотография повече от 12 години. Има множество международни отличия, а негови снимки са показвани неведнъж на световни изложби. През последните пет години снима основно с дрон.

Перспектива от погледа на птица; Средновековен град-крепост Червен, 34 км южно от гр. Русе

"Това е от местата край Русе, където има чисти четири сезона. Невероятно място е, ако щете и с енергия. Перспектива от погледа на птицата. Аз летя от много години. Преди, може би вече 14 години, летях и с конвенционална авиация, лека, ултра лека, делтапланери, парапланери, малки самолети, хеликоптер дори. В годините съм летял във всяка точка на страната. Почти във всички области над страната ни", разказва Явор Мичев.

Летенето с конвенционална авиация учи Явор на техника и бързина на композирането.

"Сбъдната мечта е летенето с дрон, защото в момента нося една раница, в която си събирам цялата фотографска техника. Мога за 2-3 минути да пусна машинката да лети. Човек, обаче, трябва да превключи в такъв режим, че да вижда по особен начин и да търси закономерности, да търси заигравка в кадъра и детайлче, което ще задържи погледа", споделя фотографът.

Обследване на територии с дрон; Трагедията в Хитрино 10.12.2016 г.

"В последните години, когато се развиха безпилотните въздухоплавателни средства, безспорно навлязоха и за някакви конкретни цели. По жп катастрофата при Хитрино работих 10 дена там. Снимах всяко действие, което се извършваше на терена на катастрофата, а материалите подавахме и на кризистния щаб тогава. Работех при всякакви условия – дъжд, сняг, вятър, слънце, минусови температури. Беше екстремно като работа, поради метеорологичните условия от една страна, а от друга имаше и леки течове на газ от някои от вагоните. Това беше сериозно предизвикателство", спомня си фотографът.

Ледените води на Дунав
Снимка: Фотографите: Явор Мичев

Тази техника дава възможност да се огледат трудно достъпни места, също така рискови. Така със своя дрон той прави за морска администрация и обследване на ледоходът на р. Дунав.

"Ортофотографията е специализиран тип въздушна снимка за целите на геодезията, на картографирането", разяснява фотографът.

"През 2020-та картографирах с моя дрон в гр.Шумен – за нуждите на кадастръра на Шумен. Това отне почти една седмица и беше направена едно ортофото, с много голяма точност - 4см на пиксел беше точността на снимката. Огромна – цял Шумен в гигапиксели. Заснема се по много интересна технология. Прави се планирана мисия, която автоматично управлява дрона. Mашината излита и се прибра автоматично. Площта е огромна, лети се много. Това беше сериозно предизвикателство. Геодезисти сглобиха в последствие това изображение и то мисля, че е качено вече и работи в община Шумен." - разказва Явор Мичев

Полски килими

Явор разказва, че селскостопанската техника е безкрайна и благодатна тема за аерофотографията. Причудливите форми на обработваемата земя са примамливи за фотографите през всички сезони и всички етапи - оран, сеитба, жътва.

"Аз съм прилагал един похват във фотографията - панинаг и от въздуха. Камерата проследява движещ се обект със скоростта на дживещия се обект. Тогава фонът, който проследява обекта се размазва и се създава илюзията за скорост. Това го приложих за селскостопански машини – трактори, комбаини и се получава ефект, че те се движат с бясна скорост, а всъщност снимката е оксиморон, тъй като ние всички ги възприемаме като тромави, бавно движещи се машини", разказва Явор Мичев.

"Красива е страната ни - Швейцария на Балканите. Имаме всичко, което един фотограф може да пожелае да снима. Един от сантименталните за мен кадри е този на солницте в Бургас, с който спечелих едни от първите си отличия.

Снимка: Фотографите: Явор Мичев

"Мисля, че тепърва този тип техника ще навлиза и като професия. Развитието на тази техника в последните три години е невероятно. Толкова достъпно никога не е било снимането от въздуха. Хората наистина се разтоварават и се зареждат с положитлени емоции. Аерофотографията дава такава възможност човек да помечтае и да бъде като, че ли и той във въздуха, макар и за малко", споделя Явор Мичев