Основният заподозрян за смъртта на двамата полицаи в Бургас сириецът Омар, се изправя отново пред съда в Бургас, заедно с двамата си помагачи, също сирийци. Прокуратурата се усъмни дали действително Омар е непълнолетен и назначи допълнителна проверка.

Две основни обстоятелства се отличиха при вчерашната среща на Омар със съда, че е натиснал газта непосредствено преди сблъсъка с полицейския автомобил вместо да опита да спре, както той твърди и дали мъжът, влязъл у нас нелегално преди година действително е на 15 г., на колкото сам е заявил, че е.

„За Омар се знае, че пристигнал нелегално в страната през ноември, като първоначално е заявил, че е роден през 2004 г. В последствие в Центъра в Харманли се появява друга дата и друга година на раждане на лицето. Отличават се няколко бягства от центъра, както и недобро поведение към служителите в бежанския център“,  заяви ръководителят на Районна прокуратура – Бургас Мария Маркова.

Тя допълни, че Омар е участвал в сбиване, заради което му е отказана процедурата по събиране със семейството му.

„Другите двама сирийски граждани са със статут на постоянно пребиваващи, като единият от тях се познава в Омар. Другият се занимава с ремонтна дейност. Прокрадват се факти за наличието на друг автобус и автомобили, но все още сме в ранен етап на разследване“, добави Маркова.

Помагачите на Омар са 18-годишният Ахмад, който отговарял за настаняването на мигрантите в автобуса. Третият сириец е на 49 г., Абдулах е работел като техник и е осигурил автобуса.