Ще има ли достатъчно ваксини срещу Ковид-19 за гражданите на ЕС или не? – това е новият хамлетовски въпрос, който си задаваме вече седмици наред. През последните дни напрежението между Брюксел и фармацевтичния конгломерат „АстраЗенека“ растеше именно заради недоставени навреме ваксини.

Вчера ЕК публикува цензурирана версия на договора с „АстраЗенека", в която няма данни за графика на доставките, нито цени. Кое все пак е по-важното в този документ и кога държавите от ЕС ще получат това, което са поръчали?

В ексклузивно интервю за bTV на въпросите отговаря Паскал Канфен, председател на здравната комисия в Европейския парламент.

Къде, според Вас, са дозите с ваксини на АстраЗенека, които трябваше да са предназначени за ЕС и бяха предплатени от Брюксел? Отишли са при клиент, който е платил повече ли?

Със сигурност от няколко седмици „АстраЗенека“ отлично знае, че тяхната ваксина съвсем скоро ще има зелена светлина за ЕС. Те трябваше да складират и запазят за нас поръчаните от Европейската комисия дози. Не го направиха. И това е абсолютно скандално.

Предполагате ли, че е възможно тези дози никога да не са били произведени?

Има две възможности. Или не са били произведени изобщо, или са произведени и са изпратени в други страни. Според договора ни с „АстраЗенека“, в момента, в който има зелена светлина за ваксината, те трябва много бързо да осигурят доставките. Те са преценили, че няма да запазят количества за ЕС и редовно са изпращали към други клиенти. Резултатът е, че след разрешението за ваксината на „АстраЗенека“ в Европа, ще трябва да чакаме седмици наред, преди да получим дозите.

Вашингтон миналата пролет даде три пъти повече пари от Брюксел за изработване на ваксини. Как оценявате подготовката на Европа да посрещне тази криза?

Много е важно да припомня, че нямаше обща Европа по темата здравеопазване. Всички, които днес питат „Ама защо Европа не направи повече? Защо не купи повече? Защо не започна по-рано?“, абсолютно същите казваха допреди една-две години, че здравеопазването не е работа на Брюксел, това си е национална компетенция. COVID-19 промени нещата. И общата Европа по здравеопазване тепърва я създаваме т.е. Европа стартира от нула, никаква компетенция нямаше на европейско ниво.

Вие сте първият евродепутат, имал достъп до единствения публичен договор между Брюксел и производител на ваксини. Какво пише в него и какво е покрито с черен цвят?

Точно така. Аз съм първият евродепутат, прочел единствения достъпен договор - този с компанията „Кюрвак“. До този момент, никоя от останалите фармацевтични компании – „Пфайзер“, „Модерна“ и т.н. не са дали съгласието си за публичност. Нулева прозрачност. От септември се борим за достъп до основните данни в договора по две причини: заради доверието в общество - на европейско или национално ниво. Трябва прозрачност и да сложим данните на масата. Втората причина: ако искаме да избегнем слуховете и фалшивите новини и измислените дебати, отново ни трябват верните данни.

Когато Европейската комисия казва, че е договорила най-добрата цена, по-добра от тази за Великобритания или Съединените щати, без съмнение, това е вярно. Но когато чета договора с „Кюрвак“, точно цената е покрита с черен цвят. Защото тази информация се счита за стратегическа и не може да е публична. Еми, не е възможно! Видях в единствения достъпен договор, че производителят се ангажира да достави определен брой ваксини за целия ЕС по тримесечия. И точно в тази клауза се затварят „АстраЗенека“ или „Пфайзер“ и казват: „Ама не се безпокойте, в края на тримесечието ще съм ви доставил дозите. Само че, страните-членки напълно основателно в момента искат да ваксинират много бързо. И точно тук трябва да се наложи натиск върху лабораториите – да ни доставят дозите възможно най-бързо.

Какъв е коментарът Ви за дебата в различните страни за избора при поръчките за съответна ваксина и количества?

Радвам се, че успяхме с обща европейска поръчка. Представете си какво щеше да стане иначе, ако имаше 27 различни договора за всяка страна-членка. Щяхме да имаме и 27 различни цени. Можеше например в България ваксината да струва три пъти повече отколкото тази в Германия. Заради съотношението на силите, което не е същото, когато става въпрос за страна като Германия или Франция. Представяте ли си, ако я нямаше тази солидарност?

Надявам се, че българските граждани виждат тази много конкретна форма на европейска солидарност. Не беше изключено няколко страни: Германия, Франция, Италия, Испания да преговарят сами. И може би щяха да получат повече. И щяха да преговарят по-бързо. Но не беше изключено вие да сте наравно с Молдова и Украйна - без нищо. Така че, не е очевидно.

Можеше да се действа и по друг начин, но Европа не го направи и избра обща европейска рамка с еднаква цена за всички, еднаква отговорност, една и съща дата за начало. Само така можеше да има сериозно съотношение на силите.