Войната в коалицията е на всички фронтове. Престрелка има и между председателя на правната комисия Милен Матеев от „Продължаваме промяната“ и Ива Митева от „Има такъв народ“. Двамата си размениха обвинения заради работата по антикорупционното законодателство.

По думите на Ива Митева новият закон за КПКОНПИ е „на 90% преписаният действащ Закон за противодействие на корупцията“.

„Искам да кажа, че аз със сигурност не се изживявам като том законодател. Нямам такива претенции. Нямам необходимия парламентарен опит и необходимия парламентарен стаж. Това е вярно, но със сигурност се отнасям изключително отговорно към задълженията си като председател на правната комисия и като народен представител. И за разлика от други хора, които имат претенциите да са топ законодатели, поне когато коментирам един законопроект, си правя труда преди това да го прочета. Говорим за госпожа Ива Митева, която наистина има претенциите да е топ законодател. Тя има и необходимия парламентарен опит - и като народен представител, и преди това като служител в Народното събрание. Но тя направи нещо ужасяващо. Тя започва да разкритикува един законопроект, който изобщо не беше прочела“, заяви Матеев в „Тази неделя“.

По думите му „всичко, което тя разкритикува, всичките тези неща ги няма в законопроекта, който ние предлагаме и от всичко това прозира точно факта, че тя не е прочела законопроекта, който е внесен в Народното събрание“.

Матеев заяви, че първоначално се е отнасял много доброжелателно към Митева, но впоследствие „установих, че госпожа Митева критикува всичко, което се внася в правна комисия и всичките нейни предложения за някакво усъвършенстване на тези закони са едно протакане, тоест всичко по всякакъв начин тези искания отлагат приемането на законопроектите“.

Председателят на правната комисия заяви, че вероятно вече се водят разговори за смяна на министрите на ИТН в правителството, но той не е в течение на обсъжданията.

Що се отнася до информацията, че се обсъжда Андрей Гюров да оглави МВР, Матеев заяви, че няма такава информация и е странно икономист да застане начело на това силово ведомство.

Предстои законопроектът за КПКОНПИ да премине през двуседмично обществено обсъждане и да влезе за разглеждане в парламента, каза Матеев.

Вижте целия разговор във видеото.