Корупцията е епидемия. Въпросът е как да се борим с нея. Въпросът е този закон, който е предложен (б.р. за КПКОНПИ) може ли да се пребори с тази епидемия и отговорът е не, защото на 90% това е преписаният действащ Закон за противодействие на корупцията, заяви Ива Митева от "Има такъв народ".

"Това, което са направили (б.р. "Продължаваме промяната"), е, че са отменили частта за противодействието и са оставили в действащия закон по-малката част, т.е. отнемането. Извадили са в отделен закон противодействието с всичките грешки, противоречиви текстове, нелогични разпоредби, сбъркани конструкции в действащия закон за противодействие на корупцията4, каза още тя.

Митева заяви, че писането на закони не е проста работа.

"Да хвърчат едни закони, писани на коляно, е прекалена демокрация. В здравите демокрации законите се пишат с месеци и години, и траят месеци и години. Кое приехме от първия ден на КЕВР, което да не е противоконституционно", заяви още Ива Митева.

По думите ѝ единственото ново, което е направено в този закон е, че са създадени две комисии.

"Преходните разпоредби са много лоши и този закон е пример как не се прави законодателство. Дори не е ясно кой избира тези две комисии. Питам защо са махнати членовете на управителните съвети на държавните предприятия по Закона за горите, защо са махнати директорите на горските и ловни стопанства, защо са махнати други категории лица. Защо в този закон стои съдебната система, тъй като знаем, че в Закона за съдебната власт всичко това е уредено", добави депутатът от "Има такъв народ".

Тя добави, че и в новия закон е добавен "разследващия инспектор", който трябва да извършва предварителни проверки, разследване.

"Освен в досъдебното производство го вкарват и в съдебното производство. Питам на какво основание, след като има Конституция или за пореден път тя не ни интересува", заяви Митева.

Вижте повече във видеото.