От 10 години сценографът Мария Паунова добавя стойност на изоставените предмети от ежедневието и ги превръща в красиви.

Столът със счупен крак от кухнята на баба, пружините на любимия ни диван, оставен до кофата при последния ремонт или счупената панта от вчера са истинско предизвикателство за нея. 

"Непотребното винаги може да стане потребно. Живеем в един ужасно потребителски свят. Всъщност се произвежда повече, отколкото хората имат нужда реално." - споделя тя за "Тази събота".

Паунова сменя пълнеж от табуретки, вади пирончета и пружини, работи и с шлайф машина.

Животът й я е отвеждал до гледки и срещи, които са я накарали да повярва в значимостта на рециклираното изкуство.

"Мъжът ми е Андрей Паунов и всъщност аз правя неговите филми. Благодарение на Андрей, пътищата ме заведоха първоначално в Берлин, след това се преместихме в Ню Йорк една година, тъй като той работи с Кристо - много чист човек, изцяло фокусиран върху изкуството си. Един от любимите ми съвети, които той ми е казвал, е когато правиш нещо дори не трябва да позволяваш на другите да имат мнение за това; ако ти си искал и си го усетил така да го направиш, значи то точно така трябва да е."

В "боклукджийското царство" на сценографката има лампа, проектирана от пружини, столове, зашити един за друг, за да се превърнат в седалка за влюбени, закачалки от стари бушони, и др. 

В най–новата си изложба заедно с Боряна Пандова и Ивайло Митев, Мария се обръща точно към тези забравени обекти, които са неделима част от кръговрата на природата. Желанието й е да привлекат повече хора в рециклирането и повторното използване на вещи.