София вече има своя най-голям летен театър на открито в лицето на Парк–театър "Борисова градина", който ще посрещне първата си публика точно след седмица.

Преди 10 г. режисьорът Борис Радев присъства на балетно представление в Гранада, Испания в закрит летен театър на открито. Тогава замечтава за подобно пространство в София. Блянът се превръща в идея, а днес тя е реализирана.

Снимка: bTV

„Това е едно културно пространство, което съчетава в себе си уникалното събиране на общуването с природата и общуването с изкуството. Заради COVID кризата събирането на хора в закрити пространства създава дискомфорт, нашата сцена е покрита, едновременно с това и публиката е покрита и се чувства комфортно, когато вали“, разказа Радев.

Освен комфорта на публиката, със своите близо 1000 седящи места, театърът на открито има за цел да даде подходяща платформа на свободните и независими артисти, които са сред най-силно засегнатите от рестрикциите, свързани с пандемията. 

„Програмата стартира от 21 май и продължава до 31 октомври“, допълни режисьорът.

На сцената публиката ще може да види спектакли на любими родни звезди като Асен Блатечки, Захари Бахаров, Стефания Колева, Владимир Пенев и Теодора Духовникова .