Саудитска Арабия е страна на мистични тайни, които очакват да бъдат разкрити, заяви журналистът Велин Пасков в „Тази събота“.

Любопитството и приключенският дух на Пасков не веднъж са ни отвеждали до далечни страни.  Той е продуцент на няколко документални филми като „Аз обичам Тайланд" и „Тайланд - земя на свободите". Автор е и на няколко фотоизложби за Китай и Индонезия.

Снимка: btvnovinite.bg

Верен спътник в пътуванията е съпругата му, а неразделна част от пътешествията му е и страстта му към кулинарията.

Една от последните страни, които посещава е Саудитска Арабия. Фотографиите му могат да потопят всеки в живота на Арабския полуостров.

Снимка: btvnovinite.bg

От 27 септември миналата година вече могат да се вадят туристически визи за далечното ислямско кралство и това е невероятна възможност да се открие тази непозната земя за повечето западняци.

„В Саудитска Арабия ме отведе желанието да видя тази страна. Това е един проект, свързан с моя баща, който преди много години, който имаше възможността да отиде там, но не успя“, разкри Пасков, който в момента работи по проект с посолството на кралството, за да покаже неговите красоти чрез мултимедийни изложби в големите български градове.

Снимка: btvnovinite.bg

Саудитците са изключителни гостоприемни и с чувство за хумор, а що се отнася до облеклото на жените, на Пасков е било казано, че жена му не трябва да се облича като местните дами и може да носи рокля, която да е дълга под коляното, но самият климат те принуждава да се „увиеш“, за да се спасиш от палещото слънце.

Снимка: btvnovinite.bg

Пасков оприличи столицата Рияд на сериозен и богат чичо,  докато Джеда е космополитният и шарен град в кралството. Посетителите могат да посетят и паметници, свързани с набатейците, които са създали прочутия древен град Петра.

Какво още разказа Пасков за мистериите на Саудитска Арабия, вижте във видеото.