Не само руснаците ще усетят ефекта от санкциите на Запада. Засегнати ще бъдат всички страни, които разчитат на доставки на пшеница, петрол и природен газ от Русия и Украйна. Сред тях е и България.

„Това, което първо ще поскъпне са зърнените култури и специално пшеницата и фуражите. Като цяло тенденцията за повишаване на цените на храните може и да е по-плавна, но ще продължи. Нямаме условия в момента да спре“, прогнозира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Засега санкциите не са насочени директно към енергийния сектор, но все по-сериозни са притесненията, че Москва може да отвърне на удара.

„Ако Русия отговори с контрасанкции, които включват в себе си намаляване на вноса на горива, цената ще хвръкне. Ако отидем до бензиностанцията ще слагаме бензин за много повече пари и реално означава, че ще обеднеем. Комбинирайте това нещо с много пари – трилиони напечатани, за да може да се покрият разходите за отбрана, получава се един отровен коктейл“, смята икономистът Кузман Илиев.

„Русия е основният износител на пшеница, след това е най-големият износител на торове. Тъй като България е зависима от вноса на руска енергия, това ще се отрази директно първо на цената на електричеството, после и на всички останали стоки. Чуха се призиви да се спре и трафика върху Черно море и Босфора .Това означава скок на цените на транспорта, забавени вносове, веригите на доставки, които са проблем от поне 1 година, ще се задълбочат, т.е. редица навързани казуси“, коментира икономическият експерт Стоян Панчев.

Финансовите пазари също реагираха на военната инвазия на Русия. Петролът за първи път от 2014 г. насам премина психологическата бариера от 100 долара за барел.

Цената на природния газ на европейските пазари се повиши рязко.
Естония, Финландия, Гърция, Литва, Латвия, Полша и Словакия също ще бъдат засегнати от санкциите срещу Русия. Сериозен удар ще има и по големите европейски банки. Но най-тежко ще пострада икономиката на самата Украйна.