През последните седмици съдбата на Международния панаир в Пловдив отново доведе до сблъсъци и напрежение в града. Въпросът влезе и в парламента, където временно комисия ще установява всички факти около придобиването на Панаир от бизнесмена Георги Гергов.

Тази сряда Окръжният съд в Пловдив спря вписването на увеличението на капитала на дружеството „Пълдин туринвест"  и изменението на устава му в Търговския регистър. Час след това пловдивският общински съвет се събра на извънредна сесия и поиска държавата да отпусне 16 млн. лв., за да може община Пловдив да откупи акциите на община Варна в Международния панаир.

Съветниците гласуваха декларация, която беше адресирана до всички институции и политически сили, и беше гласувана единодушно. На практика обаче тя има само пожелателен характер.

Как се стигна дотук?

Началото на Пловдивския панаир е поставено през 1891 г., когато правителството на Стефан Стамболов взема решение за организиране на първото голямо изложение. А с постановление на Министерския съвет от 16 май 1934 г. е признат за международен. Така около 350 дка край бреговете на Марица се превръщат в център на икономическия растеж на страната

Снимка: btvnovinite.bg

През 2006 г. с постановление на Министерство на икономиката близо 51% от Панаира са прехвърлени на частно-общинско дружество „Пълдин туринвест“, в което най-голям акционер е бизнесменът и бивш председател на БСП-Пловдив Георги Гергов. През 2017 г. държавата прехвърля своята собственост на две общини – Варна и Пловдив.

В края на миналата година община Варна апортира дела си от 29% в „Пълдин туринвест“. За това решение, което дава контрол от близо 80% на частно-общинското дружество, гласуват съветниците от ГЕРБ, БСП-автентична лява, ДПС и част от БЗНС „Александър Стамболийски“.

Снимка: btvnovinite.bg

Представителят на Община Пловдив в „Пълдин туринвест“ Ясен Михайлов дава своя вот за увеличение на капитала на смесеното дружество, но в същото време е упълномощен да изрази мнение, че общината има право на блокираща квота.

Последните решения

След провалени две заседания на общински съвет и бурна обществена и политическа реакция, включително и предложение от страна на „Демократична България“ панаирът да стане Паметник на културата, кметът на Пловдив Здравко Димитров излезе с изявление: „Да ви съобщим какво е решението на политическа партия ГЕРБ, съответно и мое решение като кмет на община Пловдив. Както знаете, на предната сесия аз пуснах решение, което да бъде против приемането на акциите в „Пълдин туринвест“, на самата сесия бях задължен да обжалвам решението, ако има увеличение на капитала, ние го обжалвахме“.

Самият Георги Гергов отрича да има за цел да продаде или промени предназначението на Панаира. В писмо до станалите акционери на „Пълдин туринвест“ Гегов предлага съпругата му Величка да дари на Община Пловдив 2% от новия капитал на дружеството, както и да бъде обособен терен от 6 дка на територията на панаира за изграждането на опера.

Този вторник общинската сесия на Пловдив събра кворум. Кметът Здравко Димитров отсъстваше,  но чрез пост в социалните мрежи той обяви, че Окръжният съд в Пловдив спира вписването в Търговския регистър на заявеното увеличаване на капитала на „Пълдин туринвест“.

От отговор на Министерството на културата до bTV стана ясно, че Националният институт за недвижимо културно наследство е в процес на изучаване дали Панаирът може да бъде вписан като част от новото културно наследство.