За броени дни бяха събрани малко над 750 000 лв. за сърдечната трансплантация на малката Амая Абрашева.

„Събраните средства отиват изцяло за осигуряването на медицински самолет, както и към клиниката, в който ще бъде извършена трансплантацията. Предвид сложността на операцията и логистиката от Националната кардиологична болница до самолета и след това от него до клиниката в Индия, ние не можем да твърдим със сигурност, че тази сума ще стигне. Тези пари стигат за да заминем, но не е ясно колко ще продължи възстановяването“, обясни Калоян Абрашев, бащата на бебе Амая.

„Искам да благодаря на абсолютно всички дарители, както и на организациите, фирмите и институциите, че успяхме да съберем тази голяма сума за много кратък срок. Парите бяха събрани за около 4-5 дена. Те ще ни стигнат за първоначалните разходи по операцията“, каза и Силния Николова, майката на бебе Амая.

Снимка: bTV

Семейството каза още, че детето им е борбено и то със сигурност усеща цялата тази позитивна енергия, въпреки че е в реанимация. „Тя няма да се откаже, ние също няма да се откажем. Кампанията трябва да продължи. Ние силно вярваме, че всичко това ще е има добър финал“, поясни бащата.

Той обеща редовно да дава информация за състоянието на бебе Амая. Той ще пътува с детето си и ще следи за нейното възстановяване. А всеки, който иска да дари средства, може да го направи чрез платформата на Павел Андреев. Има разкрита и дарителска сметка на името на Амая Абрашева.

Снимка: bTV

Припомняме, че вчера сумата, необходима за пътуването на малкото момиченце и баща му до Индия, беше събрана чрез дарителска акция. Готова е логистиката около транспортирането на детето до Индия, където ще бъде направена сърдечната трансплантация.

Бебе Амая все още е в реанимация в Националната кардиологична болница. В тежко състояние, интубирана, на апаратно дишане, но е жива. 

„Мили хора, очаквам официално потвърждение от Индийска страна за дата на полет. Клиниката в тази „тъмна” Индия ще бъде нашият светъл лъч за успешна трансплантация“, написа още вчера във Фейсбук бащата Калоян Абрашев.