Блажка Димитрова е създател на първия ресторант с нулев отпадък у нас. От нея можем да разберем например дали бирената утайка е вкусна и има ли причина да я ядем.
Когато завършва университета, Блажка преподава на ученици от последните класове. Бързо разбира проблемите на младите и им се посвещава. В ресторанта ѝ работят и младежи в неравностойно положение.
„Към днешна дата, това което при нас работи най-добре, е работата с глухи младежи. Те могат да те обслужат, дори да не знаеш и една думичка жестомимичен език. Визията, която имаме за всеки един от младежите, които влизат тук, е той да прекара поне една година. Целта ми е през тази една година те да разберат какво искат да правят, защото аз съм с ясното съзнание, че не всички мечтаят да бъдат готвачи, сервитьори или бармани и това е напълно ок, но им даваме възможност да развият умения, които да им помогнат след това да намерят това, което искат, да се реализират в него и да се чувстват успешни“, казва Блажка.
Младият екип се гордее с иновативните си продукти. Един от тях са вкусните крекери, направени от бирена утайка. На 100 грама материал има 18 грама протеин и 25 грама фибри.
Заедно с хората от квартала, поставят компостер, който е оцветен от деца с боички.
Блажка се готви за промяна – в менюто вече ще имат място само продукти с малък въглероден отпечатък, затова мястото ще смени името си и ще се отвори за още повече добри каузи.
Конкретни рецепти на Блажка Димитрова можете да намерите на сайта businessnovinite.bg