С две екшън-комедии започва годината за българското кино. И двете са продуцирани от братята Христо и Янаки Дерменджиеви, които правят независими продукции, но със звездни състави. Едната от лентите е със звучното заглавие "Ятаган", а в нея вземат участие и неочаквани лица.

Снимка: btvnovinite.bg

"В нашия филм ние искахме да поставим правилните хора на правилните места. И също да търсим неща, които да изненадат публиката. Не случайно цялата ни кампания е под мотото "Нищо не е каквото е". Това се пренася и в самия филм. Ние искахме Зуека да не е този, който са свикнали те да виждат по екраните. Мариан Вълев да не е това, което са свикнали да виждат с Куката, а Жени Калканджиева не е актриса. Тя е изненадата на нашия филм, когато го гледат хората, ние нямаме търпение да го пуснем. Ще видят, просто ще видят за какво става въпрос!", разкрива продуцентът Христо Дерменджиев.

Снимка: btvnovinite.bg

"Сценарият е писан преди повече от три години. Доста е работено по него. Доста кастинги са правени. Разбира се, най-важното беше финансирането. Тъй като знаете, много е трудно в България, докато съберем минимума, който ни трябва, за да започнем снимки. Даже беше доста рисково това, което започнахме, защото към момента на снимките още нямахме целия бюджет", допълва Христо Дерменджиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Режисьор на лентата е Андрей Андонов, който впечатли зрителите с дебютния си филм "Никой". Тук обаче той влиза в съвсем друг жанр.

Другият филм, който е продукция на братя Дерменджиеви, се казва просто "Екшън". Не само за да се запомня по-лесно, а и защото описва най-точно какъв е фокусът на комедията – екшъните. Разказът е за трима приятели, които се опитват да създадат такъв филм. Почти на шега и създателите на "Екшън" са трима приятели, а за Радослав Илиев това е и режисьорски дебют.

Снимка: btvnovinite.bg

"Има филм във филма. Дори има филм във филма, във филма“, разкрива продуцентът Янаки Дерменджиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Един от главните актьори- Ютата Канак, който е японец и живее в Канада. В момента неговата кариера се развива страхотно. Може би ще стане една от звездите на "Нетфликс". Трябва задължително да спомена, че той дойде доброволно да работи за филма. Това, което го изкефи, беше, че ще играе главна роля за първи път и то в България, в Европа. И мисля, че той си изкара страхотно в България“, разказва Янаки.

Филмът "Ятаган" от своя страна заплита друг сюжет, в който полицай от борбата срещу тероризма няма работа и затова е принуден сам да инсценира случай, в който е наложително да се намеси. 

„Темата, те са няколко теми. Общо взето – корупция, фейк нюс. Това, че в България нещо не е такова, каквото трябва да бъде. Че много малко хора работят това, което трябва да работят. И всичко това се оплита в сюжета“, казва режисьорът на Андрей Андонов.

„Най-смешното всъщност за нас пък е, че някои от нещата, които сме заснели във филма, започнаха да се случват в живота и това го прави много по-сатиричен филма, отколкото ние сме искали да го направим“, разкрива Христо Дерменджиев.

В "Екшън" участие взима и Васил Кожухаров - емблематичният глас, озвучил повечето екшъни в България през 80-те и 90-те години. С много чувство за хумор и без да се взимат на сериозно създателите на филма му присъждат и множество награди от измислени фестивали.

"Няколко пъти споменавам, че основният екип в "Екшън" не страда от този комплекс на българското кино, фестивален комплекс, където непрекъснато искаме да вземем някаква награда. Така че ние си измислихме едни награди. За мен любимата ми награда е "Златен кос" от кинофестивала "Дим за Ямайка", разказва режисьорът Радослав Илиев.

"Екшън" излиза по кината на 31 януари, а "Ятаган" - на 20 февруари.