„Членовете на секционните избиратели комсии могат да помагат на избирателите да гласуват като ги питат какво виждат на екрана, без да гледат в него“, обясни зам.- председателят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева в предаването „Тази неделя“. Тя обясни и показа как се гласува с машини. По думите й допълнителният брой устройства са поръчани, за да не чакат избирателите на опашки.

„При избора на опцията „Начало на изборния ден“ се отпечатва нулев  протокол. Изписва се че има нула гласове във всички позиции и се подписват всички членове на СИК“, посочи Дечева за старта на изборния ден.

По думите й отпечатването на такава бюлетина е задължително, защото тя се показва на всеки наблюдател и застъпник.

„Идентичен на този протокол се получава в края на изборния ден, когато броенето на бюлетините приключва с едно натискане. Много е важно след гласуване, отрязъците да се сгъват и тогава да се пускат в урната, защото само така защитавате гласа си“, заяви Румяна Дечева.

При гласуването – първо вземаме картата, чипът трябва да е отгоре и се слага в машината до момента, до който на екрана трябва да се види завъртащо се колело. След това на екрана се появява бюлетината – избираме за кого ще гласуваме и маркираме на екрана. Появява се преглед на направените избори. Има опция промени на избора и могат да се направят корекции, или ако нямате – натискате „гласуване“. Следва отпечатване на разписката.

„Хората, които са неграмотни и незнаят да четат и пишат какво са правили на предшините избори с хартиена бюлетина, как са избирали кандидата си“, попита Румяна Дечева.

Според нея когато отиваме да гласуваме, трябва да знаем за кого ще гласуваме, да знаем име и номер.

„Допълнително поръчаните машини ще бъдат всеки момент тук, единственият въпрос, който стоеше пред ЦИК във връзка с тези машини е, до каква степен могат предварително вече да бъдат подготвени за местния вот, който се случва днес и за гласуването в чужбина“, обясни още Дечева.

Според нея нашата страна винаги е имала необходимото количество машини за по една машина в секция.

Ролята на новите машини е да не чакат избирателите на опашки, защото все пак имаме ситуация на COVID и да гласуват на повече от едно устройство“, каза Дечева.