"За да имаме избори най-рано на 11 юли, трябва да изчакаме да дойде 11 май, за да издам указ за създаване на служебен кабинет. Ще направя всичко възможно по най-бързия начин да имаме служебно правителство."


Това каза президентът Румен Радев, след като с вицепремиера Илияна Йотова поставиха цветя на Паметника на незнайния войн по случай 76 години победа над нацизма.

Президентът заяви, че за служебен премиер се подготвя българин, мъж.

Служебното правителство е въпрос на баланс, добави държавният глава лаконично. Не стана ясно и вече водени ли са разговори с БСП. Преди дни държавният глава съобщи, че може да покани техни експерти.

Относно думите на премиера в оставка Бойко Борисов от вчера, че 45-ият парламент струва милиони, Радев отговори така:

„Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко. По-скъпо от избори, по-скъпо от харчовете за Народно събрание. По-скъпо от всички разходи. Тя е в огромни размери и с нея трябва да се борим.“

Президентът коментира и днешния Ден на Европа и победата над нацизма. Той каза, че сраната ни има голям принос в борбата с нацизма с близо 12 000 души по фронтовете на Втората световна война.

Той заяви, че няма смисъл да има противопоставяне на Деня на Европа и Деня на победата.

"Излишно е да спорим кое е по-значимо, защото историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента. Не трябва да забравяме в никакъв случай зверствата на нацизма и трябва да помним саможертвата не онези, които изправиха достойно глави в защита на човечеството и днес с вицепрезидента сме тук да отдадем почит на всички загинали българи. България има голям принос в борбата срещу нацизма, около 12 000 души сме имали по фронтовете на Втората световна война. Трябва и най-вече да отдадем почит на все още останалите живи наши ветерани, които и в момента продължават да ни показват какво означава себеотдайност, жертвоготовност и патриотизъм“, заяви Румен Радев.