Договорът за машините не е приключен. Разбрахме, че не са платени машините и не са държавна собственост.

Това казаха Росица Матева, председател на ОС към ЦИК и номинация за член на новата комисия на ИСМВ и Димитър Димитров, говорител на ЦИК и номинация на ГЕРБ за зам.-председател в новия състав.

Димитров добави, че договорът не е приключен, защото има спорни моменти:

„Сиела“ не е изпълнила всички задължения по договора и най-вероятно следващата комисия, понеже тя ще е правоприемник, ще трябва да уточнява неща, които много трудно се уточняват. Може и до съд да се стигне, тези неща ще трябва да се уточнят по съдебен ред", каза номинираният от ГЕРБ за зам.-председател в новия състав на ЦИК. 

Димитров допълни, че още не е ясно колко допълнителни машини щe ни трябват за вота след два месеца. 

Имаме 9600 машини, необходимо е да се уточни в колко секции ще се гласува в чужбина, каза Матева. 

От "Сиела" съобщиха, че по договор те не могат да правят изявления без те да са съгласувани с ЦИК. По договор плащането трябва да стане до 2 месеца след изборите. Досега е минал половината срок. В момента се изчистват въпросите около възникнали проблеми с машините.

Матева коментира и номинацията за председател на ЦИК, като нарече Камелия Нейкова професионалист с голям опит. 

Най-вероятно предсрочните парламентарни избори ще са на 11 юли и те ще се проведат по нови правила, които бяха гласувани 45-ото НС. Вече е ясно, че новият председател на ЦИК ще е бившият й говорител – Камелия Нейкова, която е номинация на ИТН. Това се случи, след като ГЕРБ оттеглиха кандидатурата на бившия зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов.

Президентът обяви, че изтеглянето на кандидатурата на ГЕРБ е абдикация. Всички партии с изключение на ГЕРБ обявиха, че блокирането на процедурата е притеснително.