През седмицата НСИ обяви резултатите от най-новото си проучване, от което стана ясно, че идеалното семейство за българите е с 2 деца, но все повече двойки избират да имат 3 деца.

Семейството на Надя и Валди Събеви гостува днес на bTV и Петя Дикова. Двойката има пет деца. Те са реализирани професионалисти в своите области.

Валди се занимава с музика, а Надя харесвала нейното звучене и решила да се свърже с него. Той обаче въобще не обърнал внимание на съобщенията ѝ във Фейсбук. След това обаче видял снимката ѝ и бил силно привлечен. Майката на Валди не одобрявала предходните му гаджета, но когато видяла Надя, също била очарована.

Снимка: bTV

Още в началото на връзката си знаят, че искат огромно семейство. Два месеца след като се запознават, Надя забременява с Инес, а малко по-рано тайно са се оженили.

„Мен статистиката ме изненадва, но в същото време много ме радва“, коментира проф. д-р Надежда Илиева, ръководител на секция „Икономическа и социална география“ към БАН.

„Проучването на НСИ показва промяна в нагласите, но в същото време реализираното семейство е доста по-различно. Надяваме се идеалното и желаното семейство да се припокрива“, допълни тя.

„Решенията ни за следващо дете идваха естествено. Започнахме да имаме нещо като обсесия, искахме още и още, защото са сладки и добри, а любовта ти все повече споделя“, споделя семейството.

Според проф. Илиева изборът за деца зависи от ценностите – да се избяга от материалното и да осъзнаем, че сме щастливи, когато имаме повече деца.

Надя споделя, че се среща със семейства, които имат по три деца.

„Нямахме никакви планове, освен че искаме да се развиваме. Занимавам се с музика, а това не е нещо, което осигурява стабилно бъдеще. Просто се движим с живота“, разказа Валди.

„Искаме да научим децата си да бъдат добри хора и да проявяват уважение. Според възпитанието идва от примера, а не от карането. Училището има също много важна роля, то е като втори дом за децата. Учителите имат невероятна роля“, коментира още той.

„Надя е прекрасна домакиня и майка“, допълни Валди.