Първият дрон за доставки е дело на млади българи. „Черен лебед“ е разработка на братята Константин и Свилен Рангелови и цели да революционизира пазара.

Благодарение на безпилотния самолет ще можем да получаваме или изпратим пратка на повече от 2500 км разстояние, без да чакаме със седмици и за много малко пари.

Снимка: btvnovinite.bg

Самите те признават, че пилотът може да е в София, а самолетът да гаси пожари в Австралия – по едно и също време. А ако всичко мине по план – една доставка между две страни в ЕС в рамките на един ден, ще струва около 5 евро.

На пръв поглед дронът изглежда като обикновен самолет с перка отпред. Но идеята и предназначението му са далеч от обикновени. Самолетът е с размах на крилете 16 метра, дължина на физолажа 8 метра, вътрешен обем около 3,5 м. Така може да побира по-обемни, но сравнителни леки пратки.

Снимка: btvnovinite.bg

Максималното тегло полезни пратки, което може да носи е 350 килограма на 2500 км. Лети над 5000 метра, като може да лети и на по-високо. Неговите създатели разказват, че дизайнът е така направен, че да каца на всякакви терени, стига да няма големи камъни и дървета.

Така далечни острови и места стават все по-достъпни. 

Безпилотното устройство се управлява по три начина – автономно, полуавтономен и ръчен.

Но идеята на братя Рангелови не е да продават самолети, а да развият услугата. За да се случи това, обаче, им трябват самолети, дрон летище и контролен пункт за определената държава.

Снимка: btvnovinite.bg

„Надяваме се до няколко месеца да имаме големия прототип произведен, после да го тестваме до края на годината и реално до края на годината или началото на следващата да започнем доставки някъде по света“, разказват инженерите.

Константин и Свилен Рангелови са родени в София в семейството на учителка и журналист. Завършват американския колеж в столицата, след което Свилен следва в САЩ икономика, а Константин - авиокосмическо инженерство в Холандия. Изобретателни и аналитични от малки, но никога не са си представяли, че когато пораснат ще променят света.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че дълги години живеят в двете различни полукълба на света, винаги са били силно свързани..

Братята разработват стартъп проект, печелят финансиране и 5 години по-късно прототипът им на самолет е готов. В офиса им работят още 20 инженера, а за внедряването на услугата им по света водят преговори със световни технологични лидери като Китай, САЩ и Русия, които все още нямат такава разработка.

Снимка: btvnovinite.bg

„В Европа в момента се въведоха нови регулации на дронове, които използват лицензионни режими за такъв вид дейност, така, че ще кандидатстваме в България. Пътуваме страшно много и сме установили контакти  в над 20 държави, където има интерес да се реализира такъв проект, най-вече в Азия и Африка“, обясниха инженерите.

Към момента срещат позитивна нагласа от страна на държавата и регулаторите. По думите им институциите виждат, че нивото на риск е намалено, а ползите за обществото са големи.

Снимка: btvnovinite.bg

Косьо е само на 29, а Свилен на 35. За създаването на „Черен лебед“ и съпътстващите му компоненти, помагат световни лидери. Двамата братя работят денонощно, за да могат да видят черния си лебед в първи успешен полет с доставка.

Снимка: btvnovinite.bg
Двамата братя измислят необичаен начин да се „накажат“ докато не видят проекта си напълно реализиран – решават да не бръснат брадите си.

Снимка: btvnovinite.bg

Нито САЩ, нито Холандия, където са завършили, а от България ще бъде контролният център, от където двамата братя ще управляват доставките с дронове по света.