„Умна къща" без аналог се намира в България. Домът на Димитър и Николета Петкови в Горна Оряховица дава решения за мръсен въздух, доброто качество на питейната вода и високите сметки.

Той е машинен инженер и предприемач, а тя преподавател по информационни технологии. На пръв поглед домът им изглежда най-обикновен, но всъщност е пълен с изобретения, които не могат да бъдат намерени никъде другаде по света.

Всяка система и интегрирана технология в дома се дължи изцяло на техния труд и с помощта на компютър и „Гугъл“, разказва семейство Петкови.

Идеята им е провокирана не от страстта към новите технологии, а от въпросите, които всеки българин си задава, когато иска да построи собствен дом – как да му излезе по-евтино и как да бъде по-здраво и устойчиво на времето.

По думите на Димитър неговата съпруга е сърцето на къщата, а технологиите – мускулите.

Мнението на Димитър е, че Горна Оряховица е градът с най-силно замърсен въздух, затова за семейството му най-важната технология, която е създал е рекооператорът, който пречиства въздуха в помещенията.

По този начин не се трупа и прах по мебелите. А благодарение на супер батерия, семейството от две години живее само на слънчева светлина и не плаща сметки за ток. 

Едно зареждане е достатъчно, за да имат енергия за 3 дни. Проблемите с качеството на питейната вода в този дом също са решени.

Водата, с която се къпят и мият, минава през проточна семпертина. Така няма бактерии, утайки, а водата е винаги чиста и прясна, разказват двамата.

Къщата разполага и с филтър, а водопроводът е разделен на две - едната част на водопровода е тази, от идва вода от градския водопровод, а във втората част се събира дъждовна вода, с която се пълнят тоалетните казанчета.

Семейството е улеснило живота си, като е добавило радар, който засича дали има движение в къщата и по този начин се пести от движението на топлата вода.

Всичко в къщата на младите предприемачи се управлява чрез обща система, която сама управлява всичко. Информацията е качена на облак. Собствениците имат достъп до нея онлайн и могат да управляват дистанционно целия си дом по всяко време.

Семейството има и три 3 малки деца. Средното дете открива, че чрез гласови команди може да задава на телевизора какво видео да му пусне. Родителите му смятат, че децата вече са усвоили този начин и признават, че границата е тънка – т.е изисква се децата да се научат да бъдат адекватни, дигитални граждани.

„Трябва да им обясняваме, че всъщност, когато излязат в интернет е същото като да излязат навън на улицата и да бъдат по-отговорни, и да мислят, когато им обясним и покажем кои са негативите, кои са опасностите да бъдат разумни ползватели“, подчертават родителите.

Повечето от технологичните решения в дома му се появяват и след  проблеми и въпроси, които идват от страна на клиентите му в бизнеса. Така една от функционалностите, които разработва за своите продукти е дистанционното им управление и ремонтиране. Като термин това е познато у нас като „интернет на нещата“, но тук идва въпроса и за сигурността.

Семейството признава, че нямат уверението и сигурността, че злонамерен човек няма да хакне сървъра на „умния дом“ и да накара, например, помпата за водата да не изключва, което пък да доведе до инцидент.

И споделят, че къщата е във вечна борба между дизайна и ефективността.

„Въпросът е да има минимум ъгли, защото ъглите са термо места, в които губиш ефективност. Ако можеше да са сферични – щеше да е по-добре“, обясниха Димитър и Николета.

Построяването на този дом отнема 2 години и струва стотици хиляди. В търсене на решения за бъдещето, младите родители споделят, че всъщност за дома все по-модерни стават не технологиите, а точно обратното завръщането към простите и най-първи начини за строителство.