Димитър и Ивана излизат от рекламния бизнес, за да се отдадат на лозарство. Те са създатели и на винени турове из красивите местенца на село Лютиброд и Врачанския Балкан.
Какво може да се разгледа и да се опита там?
„Много ни помогна COVID кризата, която ликвидира това, което правихме - реклама в киносалоните. В момента, в който затвориха киносалоните, изведнъж се оказахме без никакъв приход и добре че бяхме започнали с лозето пет, шест години преди да дойде COVID кризата. И някак си успяхме да си създадем ново поприще“, разказва Димитър.
Двамата с Ивана се оказали с нулеви приходи и 2000 бутилки вино.
„Добре че ги имаше тях, за да започнем нещо от начало. Виненият туризъм, който правим, дойде впоследствие, защото Лютиброд е едно изключително място, което искахме да споделим с хората. Какво по-хубаво от това да споделиш хубавото място с хубаво вино и хубава храна? И тук на това място правим нашите винени пикници, освен това разхождаме хората из околността, разказваме им това, което разказваме и на вас“, посочи още Димитър.
Предишният им начин на живот определят като типично софийско-бохемски. Приятен, лежерен, имало спокойствие, което вече го няма.
„За мен най-трудното в тази промяна беше да преодолея моята сковаваща стеснителност. Ако някой ми беше казал, че в момента ще си вадя хляба с говорене пред хора, нямаше никога да го повярвам“, разказа още Димитър.
По думите му хората много обичат да купят вино от човека. Да видят кой стои зад виното и тогава - самото вино изглежда по друг начин и има различен вкус.
„За нашите гости нашите вина са уникални, защото са свързани с много повече“, каза той.
Според Димитър това е повече забавление, отколкото голям бизнес. Ивана споделя, че пътят им е бил един низ от щастливи случайности, злощастни случайности, гафове от самонадеяност - целият спектър на изживяването.
„Щастлива случайност беше консултантът, който намерихме, с чието зорко око засадихме най-подходящите неща. Един изключителен учен, професор. После удари една унищожителна градушка, която почти ликвидира лозето. Тъкмо лозето се възстанови от градушката и започна един гигантски проблем с птиците. Ние сме в гора и птиците оставят някъде около 5% от продукцията, всичко останало го изяждат“, разказа Ивана.
По думите ѝ цялата тази подредба на нещата им е дала и кураж, но и ги е оставила без избор, затова започнали да работят с чуждо грозде и чужди вина.
„В интерес на истината смятаме, че виното страда от високопарните приказки и излишния снобизъм, с който понякога има склонност да се пудри, което отдалечава хората от виното. И затова предпочитаме по-непосредствения език. По-непосредствената комуникация с нашите клиенти, които накрая си тръгват като приятели“, каза още Ивана.
Всичко по темата вижте във видеото.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK