Каналджиите на мигранти стават все по-изобретатели. Поредният фрапиращ случай е от вчера. Мигранти бяха заловени преоблечени като медици и пациенти в линейка в Бургаско. Линейката е била оборудвана с медицинска техника и е имала син буркан.

Целта е била да се преодолее един от контролните пунктове на входа на Бургас. Министерският съвет прие нов план за управление на границата. Това включва и разширяване на системата за радио комуникация „ТЕТРА“.

„Като краен резултат от реализацията на този проект, поне 90% ще бъде покритието на радиотерминалите и преносимите устройства, с които всички служители на МВР ще разполагат“, обясни за bTV комисар Росица Димитрова, началник на ГД „Гранична полиция“.

„Необходимостта от това покритие е важна за нас, защото това ще означава своевременна информация, до която ще достигат всички колеги, които са в този момент на работа, а съответните ръководители ще могат да взимат най-правилните актуални решения“, добави тя.

Обхват по границата с Турция има и сега, но не и на труднодостъпните места.

„Прави се ревизия на абсолютно целия обхват на тази телекомуниационна мрежа, като там, където няма такъв или не е достатъчно добър, проектът ще осигури“, уточни зам.-министърът на вътрешните работи Моника Бийчър.

На българо-румънската граница към настоящия момент има участък около 200 км между Русе и Дуранкулак, където Тетра няма покритие, допълни гл. комисар Росица Димитрова.

Приоритет в проекта е българо-турската граница. Министерският съвет вече прие и план за управление на границите. Той включва и нови гранични пунктове, кораб за брегова охрана, дронове и поддръжка на хеликоптери. 

До края на 2023 г. ще бъдат доставени 17 000 радиотерминали – устройства, с които всички служители ще могат лесно  да комуникират и при нужда да подават бързо информация.  Ще бъдат доставен и близо 400 базови и цифрови станции. До края на 2024 г. пък се очаква да се доставят още над 40 станции - цифрови и базови.