Защо войната в Украйна бе предшествана от признаването на независимостта на Донецката и Луганската републики от Москва? Защо Русия твърди, че Украйна извършва геноцид срещу населението на двете републики като до днес загиналите са близо 14 000? Защо Украйна нарича двете републики "сепаратистки" територии, пряко ръководени от танковете на Кремъл?

В студиото на „Тази събота“ гостуват журналистът Георги Тотев и фотографът Георги Кожухаров, които бяха в района на Донецк през 2015 г.

„Най-яркият ми спомен е от Операта в Донецк, където въпреки много тежката ситуация по това време, тя продължаваше да работи. Всички артисти работеха безплатно“, разказа Кожухаров.

Според Тотев винаги е трудно да се намери каква е цялата истина.

„През 2015 г. имахме рядката възможност да отразим конфликт и от двете страни на фронтовата линия. До този момент бяхме работили в доста конфликтно зони. Истината често може да бъде плаващо понятие“, поясни той.

Журналистът допълни, че са имали възможност в продължение на месец да обикалят  Източна Украйна и ситуацията във всеки град е била различна.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!