Дълги опашки от футболни фенове, готови да чакат с часове, за да имат само 30 секунди лична среща с най-добрия футболист на България за XX век Христо Стоичков. Като част от турнето с премиерната му автобиографична книга стотици имаха възможност да си вземат личен автограф и да се докоснат за първи път и до най-голямото отличие за футболната легенда – златната топка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Срещата ми с него се състоя през 1994г. и то в Каталуния, в Барселона – тогава, когато той беше една от звездите на "Дрийм тийма" на Барса и аз до ден днешен не го познавах, но неговото име отключваше изключително затворени врати и щом чуеха, че сме от България и казваха "А, Естойков" и веднага започваха да ме разпитват какво знам за Стоичков. Бях в баровете, когато играеше в Барса, бях там, когато биеше Реал и се играеше, която и да е важна среща на отбора и трябва да Ви кажа, че това беше събитие", разказва Радостина Ангелова.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма нужда да бъдеш футболен фен, за да бъдеш вдъхновен от Стоичков. Той вдъхновява с отдаденост. Въпреки че е имал много спънки в живота си, не се е отказал и ето стигнал е върха на световния футбол – именно златната топка. За всеки млад човек аз съм на 15 той може да бъде само пример и да се опитваме да следваме стъпките му", казва Александър Станков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Едни от първите телевизори, които имахме, бяхме си купили и се събирахме у нас да ги гледаме с куп приятели, колеги. 66-та година, тогава, когато беше Световно в Англия – от този момент имам телевизор и гледам мачовете редовно", спомня си Райно Райнов.

Помня Световното през 1994 г. Тогава бях на 7 години, но ми се е запечатал един светъл спомен как всички бяхме по улиците, как се радвахме. От тези години още за мен той е светило", споделя Петър Христов.

Снимка: btvnovinite.bg

За всички Стоичков е вдъхновение и пример.

„Той е много добър футболист и никога не се отказва. Номер 1 е в България", според малкия Константин.

„Това е най-популярният българин в чужбина. Това е лицето на България и трябва да се гордеем, особено сега в една епоха на интернет, когато виждаме какво нещо е златната топка, футбола и колко фенове има в "Инстаграм". Това е нещо, което никой не може да направи. Това са новите герои на България – спортистите", казва Мони.

Снимка: btvnovinite.bg

„Днес не съм само заради Стоичков, на първо място, заради него, но на второ, защото на времето имаше Стоичков, имаше Лечков, имаше Стефка Костадинова, Таня Богомилова и нямаше спортен министър, а сега има спортен министър и нищо друго", споделя Кирил Николов.

„Последната ни среща беше през 1992 г. в Барселона. Имаше олимпиада тогава и даже му ходехме на гости тогава, беше ме поканил и ме прие доста добре, доста топло", разказва Николай Антонов.

Снимка: btvnovinite.bg

Някои от феновете му имаха и интересни въпроси, които да му отправят:

"Как стана толкова добър?", пита Бранимир.

"Когато го изключиха от футбола, как го преживя? Леко ли му беше?", пита бившият футболист Христо Касов.

"Как след толкова много опити да стане толкова добър, колкото е в момента не се е отказал?", пита Дейвид.

"Дали изпитва щастие, дали се чувства добре?", пита Николай Антонов.

Снимка: btvnovinite.bg

През седмицата Камата успя да зарадва свои фенове в София, Пловдив и Ямбол. Днес ще бъде дългоочакван гост в Бургас. На 18-ти Стоичков ще гостува със златната топка на варненци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!