„Когато влязохме навътре в морето със спасителните лодки, видяхме как корабът пламна изведнъж. Пожарът беше жесток“. Това разказа пред bTV Павел Атипов, един от спасените от опожарения ферибот в Йонийско море.

Оказа се, че не кораба е имало 130 българи. Часове наред продължи спасителна операция, организирана за един от нашите сънародници, който заедно с турски гражданин беше блокиран на товарната палуба.

„В 4:25 ч. някъде влезе екипажът по каютите, събуди ни, каза ни, че има пожар. Излязохме на палубата. Опитаха се угасят пожара, но явно не успяваха. Качиха ни в спасителните лодки на кораба, действаха много бързо. Евакуираха ни за около 40 минути Първоначално не видяхме пламъци на кораба. Мислихме, че бързо ще угасят пожара. Явно нещата станаха по-сериозни“, разказа още Атипов.

Той очаква днес в автобус да се придвижи до България.

По последна информация се издирват 11 души, от които 9 са българи, но може и бройката да не е точна, каза тази сутрин пред bTV  консулът ни в Солун Радостин Ванкин.

Тази сутрин издирвателните дейности ще продължат, уточни той.

Спасените от ферибота българи ще бъдат извозени от Игуменица, след това ще бъдат направени списъци с хората, които имат собствен транспорт и кой иска да се върне в България или да се върне в Италия, обясни консулът ни в Солун.