bTV разказва за Кушкьой - селото на птиците. Наричат го така, защото хората там са сред малкото в света, които пазят древно общуване. 

“Ежедневният живот на хората протича в работа на нивите и гледане на животните. Основната разлика, която видах е, че ако тук до нашите села няма път в Турция, независимо колко е малко селцето, навсякъде има път. Там жената е главата на семейството, тя работи и командва, а мъжете по цял ден пият чай”, разказа Радиана Божикова в предването “Тази неделя”. 

“Там много ясно са разпределени ролите на мъжете и жените. Технологиите липсват. Къщите им са разположени много далече, но те продължават да използват този птичи език. Първоначално овчарите са го използвали, а с напредването на годините този език става като форма на общуване”, добави тя. 

Божикова подчерта, че хората са запазили близостта си и това да се ценят един друг. 

В документалния филм "Като птиците" на Радиана Божикова и Добромир Иванов разказват за езиковото наследство на хората от Черноморска Турция. 

С помощта на езика, устните, зъбите и пръстите думите се превръщат в свирене. Подобно на птиците. От 2017 г. така нареченият "птичи език" е признат от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство със статут за незабавна защита. 

Документалният филм "Като птиците" гледайте по bTV днес, от 15:50 часа.